Πρόσκληση σε κάθε Έλληνα να υψώσει με υπερηφάνεια και δέος τη γαλανόλευκη σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού του απηύθυνε από τα Τρίκαλα ο επιχώριος μητροπολίτης, Χρυσόστομος.

“Έτσι θα χαιρετίσουμε την ελευθερία που συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία”, ανέφερε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Χρυσόστομος αμέσως μετά από την εσπερινή θεία λειτουργία που τέλεσε με την ευκαιρία της εορτής της ιεράς εικόνας «Παναγίας Δεξιάς» και πρόσθεσε πως “έτσι θα χαιρετίσουμε την ελευθερία όπως αυτή πρόβαλε ολοφώτεινη μέσα από τα χαρακώματα, τις φλόγες της μάχης, την αγέρωχη ψυχή, τις θυσίες και τα αίματα των πατέρων μας”.

Επιχειρώντας να περιγράψει με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι φετινοί εορτασμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο μητροπολίτης Τρίκκης σημείωσε πως δεν θα είναι όπως είχαμε μάθει τις προηγούμενες χρονιές. “Δεν θα γίνουν επίσημες δοξολογίες. Δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και δεν θα εκφωνηθούν πανηγυρικοί λόγοι”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “ο φετινός εορτασμός θα έχει όμως την ιδιαιτερότητα ότι θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά και καρδιακά. Θα πραγματοποιηθεί προσευχητικά μέσα από τη θεία λειτουργία”.

Παίρνοντας αφορμή από τα διακόσια χρόνια της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως “ο εορτασμός αυτός θα πρέπει να μας φέρει ψυχικά πιο κοντά σε εκείνους που κατά τη διάρκεια της φρικτής τουρκικής σκλαβιάς υπέφεραν, βασανίστηκαν, θανατώθηκαν και με ηρωικό φρόνημα αγωνίστηκαν για την πίστη μας και τη γλυκιά πατρίδα μας”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “κανένας Έλληνας δεν θα πρέπει να αφήσει τη λήθη να καλύψει τα γεγονότα και τις ηρωικές πράξεις. Τα κατορθώματα των ηρώων και των μαρτύρων κληρικών και λαϊκών για την πίστη, την ελευθερία και την ανθρώπινη τιμή και αξιοπρέπεια”.

Θέλοντας να αναφερθεί στο χρέος που έχουμε και εμείς σήμερα να διαφυλάξουμε αυτή την ιστορική κληρονομιά, ο μητροπολίτης Τρίκκης επισήμανε πως “θα πρέπει μέσα στις ψυχές μας να ξυπνήσουν και πάλι οι μνήμες που παραλάβαμε από τους πατέρες μας και να φωτίσει περισσότερο η δάδα της ιερής παρακαταθήκης”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πώς “να δώσουμε την υπόσχεση πως θα κρατήσουμε ό,τι μας παρέδωσαν και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις μπροστά στην προάσπιση των ιερών και των οσίων της πατρίδος μας”.

Από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής, ο κ. Χρυσόστομος παράλληλα πρόσθεσε πως “να υποσχεθούμε ότι θα μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη σε όλες αυτές τις ακατάληπτες αξίες δηλαδή στην πίστη, στην πατρίδα, στον αληθινό Θεό και την αφοσίωσή μας στην ορθόδοξη Εκκλησία η οποία εκκένωσε τον εαυτό της καθόλη τη διάρκεια της δουλείας και του ιερού αγώνα για την ελευθερία μας”.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης έκλεισε με την προτροπή “ο φετινός ιδιαίτερος εορτασμός να μας βοηθήσει να ανασυντάξουμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να πορευτούμε με ήθος, αξιοπρέπεια, τιμή και υπερηφάνεια”.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης