Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Τρικάλων χοροστάτησε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος που μέσα σε κλίμα αναστάσιμης χαράς τέλεσε την θεία λειτουργία για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο κήρυγμά του ανέφερε πως «ο άνθρωπος είναι δέσμιος από την δύναμη του διαβόλου τον θάνατο. Είναι μπλεγμένος στην καλοστημένη παγίδα του. Απελπισμένος και εξασθενημένος από τις συνέπειες της αποστασιοποίησεώς του από την πηγή της ζωής που είναι ο Θεός».

Παίρνοντας αφορμή από την Ανάσταση του Κυρίου, ο μητροπολίτης Τρίκκης σημείωσε πως ο Χριστός Ανέστη εκ νεκρών καταργώντας την ισχύ του θανάτου με τον δικό του θάνατο. «Άνοιξε έτσι ένα καινούργιο δρόμο μιας ατελεύτητης ζωής και αυτό το έπραξε ανεξαιρέτως προς χάρη όλων μας», ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως το ζητούμενο όμως είναι το κατά πόσο «ο άνθρωπος θα αδράξει την θεϊκή αυτή δυνατότητα του αποθανατισμού του ώστε να απαλλαχθεί από την πολυποίκιλη μορφή του θανάτου που καθημερινώς εγκυμονεί σε κάθε μορφή της ζωής του».

Θέλοντας να περιγράψει με ποιον τρόπο η ζωή του ανθρώπου μπορεί να φωτιστεί και να μεταγγιστεί με την αγάπη του Θεού, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως «αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος να κάνει είναι να καθαρίσει τα μάτια της ύπαρξής του και της καρδιάς του από κάθε ρύπο μέσα στην κολυμβήθρα της αναγεννήσεως την εκκλησία», προσθέτοντας παράλληλα πως «για αυτό θα πρέπει να καθαρίσουμε τις καρδιές μας από τον εγωισμό και τα δραματικά για τη ζωή μας κατορθώματα και με την ελπίδα της ανάστασης να ανοίξουμε τις καρδιές μας στην ανυπόκριτη αγάπη του αναστημένου Χριστού».

Ο μητροπολίτης Τρίκκης έκλεισε με την προτροπή «η δύναμη από το φως της ανάστασης του Κυρίου να καταυγάσει τις καρδιές όλων των ανθρώπων και να φωτίσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Να θεραπεύσει γρήγορα τους ασθενείς που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου και να ενδυναμώσει παράλληλα τους άοκνους εργάτες της υγείας».

Προ της απολύσεως, ο κ. Χρυσόστομος επιβραβεύοντας τον εφημέριο του ναού π. Παναγιώτη Οικονόμου τον προχείρισε σε πρωτοπρεσβύτερο για την έως τώρα καλή του διακονία και τον προέτρεψε να συνεχίσει να διακονεί την εκκλησία με τον ίδιο ζήλο και αγάπη.

Aναστάσιος Βόπης (orthodoxia.ifo)