Η συνέλευση ειδικής σύνθεσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με απόφασή της όρισε τον τρικαλινό καθηγητή κ. Μιχαήλ Βλαχογιάννη διευθυντή και επιστημονικό υπεύθυνο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων (Α.ΔΟ.ΑΠ.)» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ (Τρίκαλα).
Η  έναρξη λειτουργίας του δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  με τον κ. Βλαχογιάννη να ορίζεται για το υπόλοιπο της διετούς θητείας της παραιτηθείσας Διευθύντριας και Επιστημονικής Υπευθύνου του Π.Μ.Σ. κ. Αφρ. Πασαλή, μέχρι τις 31-8-2017.
Ο Μιχάλης Βλαχογιάννης γεννήθηκε (1974) στα Τρίκαλα (Διάβα Καλαμπάκας) όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στη πολυτεχνική σχολή του Παν/μιου Θεσσαλίας απ'όπου αποφοίτησε το 1996. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο τμήμα, όπου το 2001 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Στη συνέχεια έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο University of Illinois at Urbana-Champaign στο Department of Chemical & Biomolecular Engineering. Το 2003 ανακηρυχθηκε διαπρέπων επιστήμων στο εξωτερικό από τον Ελληνικό Στρατό.
Το 2004 εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης και λέκτορας (Π.Δ. 407) στο τμήμα Μηχανλόγων Μηχανικών του Π.Θ. Το 2005 ανέλαβε καθήκοντα υπευθύνου ερευνητικών προγραμμάτων στην ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. Την ίδια χρονιά ανέλαβε καθήκοντα υπευθύνου συντήρησης και προγραμματισμού παραγωγής στην ΤΕΜΚΑ Α.Ε. Το 2007 εξελέγει Αναπ. Καθηγητής στο τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Λάρισας.
Ο Δρ. Βλαχογιάννης έχει 10 δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 80 citations. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε φαινόμενα της μηχανικής ρευστών όπως είναι η ροή υγρού υμένα, η διαφασική ροή κ.α.