Πέντε κρούσματα της εποχικής γρίπης Α – Η1Ν1, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο λόγω βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού, έχουν ήδη καταγραφεί ως επιβεβαιωμένα συμβάντα ασθενών που νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Τρικάλων.
Τα κρούσματα του υποστελέχους της εποχικής γρίπης -και όχι του ιού Η3Ν2- έχουν ελεγχθεί και εργαστηριακά με τα αποτελέσματα δειγμάτων που στάλθηκαν στο Ινστιτούτο “Παστέρ” και αφορούν στο σύνολό τους ασθενείς που αντιμετώπιζαν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, δήλωσε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ η Πνευμονολόγος γιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Τρικάλων Κική Παγδάτογλου και υπεύθυνη της Επιτροπής ελέγχων ενδονοσοκειμακών λοιμώξεων.
“Πρόκειται για περιστατικά του τελευταίου 20ημέρου τα οποία δεν προέρχονται από ενδονοσοκομειακές μετακινήσεις, αλλά αποτελούν ασθενείς κοινότητας, με χρονίζοντα προβλήματα όμως και σοβαρές νοσηρότητες, όπως έχουν καταγραφεί και αναλυθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)…”, σημείωσε η κα Παγδάτογλου.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι δύο εκ των νοσηλευθέντων στην Μ.Ε.Θ. έχουν εξέλθει της Μονάδας λόγω βελτίωσης της κλινικής τους εικόνας και δύο παραμένουν διασωληνωμένοι με την μηχανική υποστήριξη και την υπόλοιπη αγωγή που απαιτείται. Να σημειωθεί ότι οι τρεις ασθενείς είχαν εμβολιαστεί για τον ιό της γρίπης, όχι όμως και οι άλλοι δύο, ενώ πρόκειται για δυο γυναίκες ηλικίας 63 έως 65 ετών και τρεις άνδρες ηλικίας 64 έως 77 ετών.
“Πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλα περιστατικά τα οποία δεν είναι επιβεβαιωμένα, είτε στην Κοινότητα, είτε νοσηλεύθηκαν σε άλλες κλινικές”, προσθέτει η γιατρός της Μ.Ε.Θ., συστήνοντας -όπως και το σύνολο του ιατρικού κόσμου- ως βασικά μέτρα προστασίας, κατ’ αρχάς τον εμβολιασμό, την καλή ρύθμιση των χρονίων νοσημάτων αλλά και τον έλεγχο της μεταδοτικότητας, όπως και την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών σχολαστικά κ.λπ.) και αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και επαφής με ανθρώπους που έχουν νοσήσει πρόσφατα.
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τα άτομα τα οποία φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας, αφού θα πρέπει να είναι εμβολιασμένα αλλά και να λαμβάνουν τα μέτρα τους όταν για κάποιο λόγο νοσήσουν.

ert.gr