Απογοήτευση και ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεων του τουρισμού επικρατεί και στο τοπίο των δημοφιλών, χειμερινών προορισμών του νομού Τρικάλων, λόγω των επερχόμενων απαγορευτικών που επιβάλλει ο κορωνοϊός, εν όψει της κινητικότητας της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Τόσο η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, όσο και το κλείσιμο των χειμερινών θερέτρων και των χιονοδρομικών κέντρων αποτελούν στην ουσία την ταφόπλακα του χειμερινού τουρισμού, που εναγωνίως περίμενε την εορταστική περίοδο για να δει, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, μια άσπρη μέρα. 

Τα στοιχεία των κρατήσεων στο πεδίο των μισθώσεων σαλέ και διαμερισμάτων Airbnb μέχρι και πριν λίγες ημέρες ήταν μόνο ενθαρρυντικά και αισιόδοξα για την πορεία της εορταστικής περιόδου, εφόσον υπήρχε μια πολύ μεγάλη πληρότητα. Σε πλήρη αντίθεση με εκείνη των ξενοδοχείων, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα πριν λίγες ημέρες στο δελτίο του Star ο τρικαλινός Λάμπρος Παπαγεωργίου, εκ των ιδιοκτητών του «Πύργου Μαντανία», αρκετά ξενοδοχεία της Καλαμπάκας δεν προτίθενται να λειτουργήσουν λόγω την χαμηλής ζήτησης και των αυξημένων λειτουργικών εξόδων τους. 

Η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οφείλεται στην δυνατότητα εξορμήσεων αποκλειστικά εντός των συνόρων σε κοντινούς προορισμούς, που συνδυάζουν το φυσικό κάλλος με την προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, ο βασικός παράγοντας της υψηλής πληρότητας των καταλυμάτων Airbnb οφείλεται στην ασφάλεια που νιώθει κανείς, διαμένοντας σε έναν αυτόνομο χώρο που παρέχει τα πάντα, αποτρέποντας την επαφή με άλλους ανθρώπους, λόγω κορωνοϊού.  

Πρώτη στην λίστα των δημοφιλών χειμερινών προορισμών βρίσκεται πάντα η «Μύκονος του χειμώνα», η Αράχωβα δηλαδή, για να ακολουθήσουν πολλοί και γνωστοί χειμερινοί προορισμοί ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οι πανέμορφοι των Τρικάλων Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Καλάμπάκα. 

Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανελληνίου Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, η πληρότητα στην Καλαμπάκα φτάνει στο 93% για ολόκληρα διαμερίσματα ή/και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων με κόστος ανά διανυκτέρευση από 100€ - 200€ και 92 % για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς με κόστος από 94€-165€. 

Στην Ελάτη το ποσοστό της πληρότητας φτάνει το 91% για ολόκληρα διαμερίσματα /και βίλα την περίοδο των Χριστουγέννων με κόστος ανά διανυκτέρευση από 80€ - 120€ και ποσοστό 73% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς με κόστος από 80€ - 140€. 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς των Τρικάλων, με την δημοφιλία τους να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα καταλύματα που διαθέτουν, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.  

Ωστόσο, οι τόσο δυσάρεστες και τραγικές εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιστροφής στην κανονικότητα έστω και υπό όρους. Θύμα τους, όπως άλλωστε είναι γνωστό, αποτελεί και ο «Μύλος των Ξωτικών», με την αναμενόμενη απουσία επισκεπτών, με συνέπεια την πτωτική πορεία του τζίρου των ξενοδοχείων της πόλης των Τρικάλων και των καταλυμάτων Airbnb. 

Οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές για τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι θέμα χρόνου να εκφραστούν με δημόσιο λόγο από κάποια επίσημα χείλη, σηματοδοτώντας τις περιορισμένες και κάπως μοναχικές γιορτές, με τις οποίες θα μας αποχαιρετίσει το 2020. 

Μ.Σ.trikalaenimerosi.gr