Αν υπάρχει μια πόλη που γνωρίζει ταχύτατη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, τότε τα Τρίκαλα μπορούν εύκολα να είναι αυτή.

Το ποτάμι που διατρέχει την πόλη, η γοητευτική παλιά πόλη και τα πολλά αξιοθέατα την καθιστούν προορισμό χειμώνα-καλοκαίρι. Μάλιστα, τα Τρίκαλα βρίσκονται στη λίστα με τις 10 αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης που κατοικείται αδιάλειπτα.

Τα Τρίκαλα και η ιστορία τους

Η αρχαία πόλη της Τρίκκης ιδρύθηκε 5.000 χρόνια, κοντά στο 3.000 π.Χ. και πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού. Σίγουρα ένας παράγοντας που την έκανε να αναπτυχθεί και να έχει ευημερία επί σειρά ετών είναι η τοποθεσία της δίπλα στο ποτάμι.

Ίσως αυτός είναι και ο βασικός λόγος. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας. Εκεί έζησε και έδρασε, επίσης, ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα της πόλης καθώς ήταν και ο βασιλιάς της πόλης

Τα Τρίκαλα σήμερα

Το σίγουρο είναι πως θα δεις πολλά, θα φας καλά και θα περάσεις όμορφα. Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα είναι το Φρούριο με τον πύργο και το ρολόι του.

Έχοντας ύψος περίπου 33 μέτρα, αν ρίξεις ματιές από τα περισσότερα σημεία της πόλης, θα το εντοπίσεις. Κάτω από το Φρούριο, τώρα, απλώνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τα Τρίκαλα, το Βαρούσι.

Είναι η παλιά συνοικία των Τρικάλων και ένα από τα σημεία που σου προτείνουμε να πας οπωσδήποτε. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τα «Στενά του Σακαφλιά». Ε, εκεί βρίσκονται.

Είναι πολύ γραφικά και ωραία για περπάτημα. Στην είσοδο της πόλης θα δεις, επίσης, το Κουρσούμ Τζαμί με έναν εντυπωσιακό μολυβδοσκέπαστο θόλο. Δεν είναι τυχαία στη λίστα με μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Και αφού κάνεις τη βόλτα σου, θα επιστρέψεις στον πεζόδρομο της Ασκληπιού. Το καλύτερο σημείο για περατζάδα στα Τρίκαλα αλλά και χαλάρωμα για καφέ. Θα βρεις πολλά μαγαζιά με happy hours και καφέ σε τιμή χαμηλότερη από την κανονική αλλά και πολύ καλό φαγητό.

Το κάτι παραπάνω στο ταξίδι σου θα στο δώσει μια επίσκεψη στα κοντινά και συγκλονιστικά Μετέωρα.

Πώς θα πας στα Τρίκαλα

Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 3,5 ώρες. Ακολουθείς την Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς Λαμία. Βγαίνεις στην έξοδο Κόμβος Ροδίτσας και συνεχίζεις για Τρίκαλα. Οι πινακίδες στη διαδρομή θα σε βοηθήσουν.

exploringgreece.tv