Τη μείωση των εμβολιαστικών κέντρων από δέκα που αρχικώς ανακοινώθηκε σε δύο καταγγέλλει ομόφωνα, με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείου Τρικάλων (Ε.Ι.ΚΥ.ΝΤ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και στο Κέντρο Υγείας Πύλης, θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα για την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, παρ’ ότι αρχικώς ανακοινώθηκε ότι συνολικά τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι δέκα.

Στην ίδια ανακοίνωση οι γιατροί θέτουν ζητήματα πρόσβασης για τους άνω των 85 ετών που προηγούνται στον εμβολιασμό, σε μία Περιφερειακή Ενότητα με μεγάλο τμήμα ορεινού όγκου, μιλούν για επιχείρηση απαξίωσης των δημόσιων γιατρών, απαντώντας στο επιχείρημα για αδυναμία αντιμετώπισης πιθανών παρενεργειών του εμβολίου, ζητούν απαντήσεις τόσο για την επάρκεια και την συντήρηση των εμβολίων, καταθέτουν ερώτηση για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα για τους εμβολιασμούς, και επαναλαμβάνουν τα αιτήματα του κλάδου για πρόσληψη προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας και για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εν γένει του ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Αλήθεια ξέρει κανείς από εσάς με ποιον τρόπο και πότε θα εμβολιαστεί ο 85χρονος από την Παναγία Καλαμπάκας, του οποίου τα παιδιά βρίσκονται στην Αθήνα σε περίοδο απαγόρευσης μετακίνησης και με περιορισμένα δρομολόγια ή ακόμα χειρότερα πως θα εμβολιαστεί ο κάτοικος ή με κινητικά προβλήματα γέροντας από τη Χρυσομηλιά, το Γερακάρι, την Αγριελιά το Διάσελο;                   

Δηλαδή με λίγα λόγια πως θα εμβολιαστούν οι παππούδες μας; Ξέρουμε μάλλον θα αργήσουν. Και θα αργήσουν όχι γιατί κάποιοι παπαγάλοι (μαζί με χρήσιμους ηλίθιους ακόμη και κάμποσους υγειονομικούς) ήδη προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, προβάλλοντας ως επιχείρημα για την αποτυχία σας την δήθεν επιστημονική αδυναμία των συναδέλφων της Π.Φ.Υ να αντιμετωπίσουν πιθανές παρενέργειες. Όχι, όχι.

Οι συνάδελφοι της Π.Φ.Υ σώζουν δεκάδες ζωές καθημερινά, και στα ορεινά και στα νησιά και παντού. Εκεί που δεν υπάρχει νοσοκομείο και πολλές φορές βάρδια ΕΚΑΒ, χωρίς κανένα μέσο αλλά με μόνο όπλο το στηθοσκόπειό τους και λιγοστά φάρμακα.

Είναι εκεί δίπλα στον πληθυσμό των απομακρυσμένων περιοχών καθημερινά, για όλα τα προβλήματα τους είτε οξέα είτε χρόνια. Οι ένοχοι είστε εσείς  και οι προκάτοχοί σας που λογαριάζετε τις ανάγκες μας σαν κόστος που πρέπει να ορθολογιστεί. Ένοχοι για το συνεχιζόμενο έγκλημα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης».

ert.gr