Συνεδρίασε χθες το ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Τρικάλων και ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και θέματα που ενδιαφέρουν το νομό και που προέκυψαν από την πανδημία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου "όλοι οι σύμβουλοι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεχτικοί όλοι μας να πραστατέψουμε την τοπική μας κοινωνία και τις επιχειρήσεις μας.

Το επόμενο διάστημα τονίσθηκε από όλους προβλέπεται δυσοίωνο. Ύστερα και από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, αναδείχτηκε η έλλειψη ρευστότητας ως το σημαντικότερο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στενεύουν τα περιθώρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που  συνδέεται σε ένα βαθμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας. Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε πως 1 στις 7 επιχειρήσεις διέκοψε την δραστηριότητά της.

Τα δύο αυτά στοιχεία καταδεικνύουν σύμφωνα και με τη ΓΣΕΒΕΕ τις σοβαρές συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και όπως είναι επόμενο επηρεάζουν και την αγορά εργασίας που φαίνεται πως αλλάζει δραματικά.

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν μέσα σε ένα έκτακτο αλλά σε κάθε περίπτωση νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και σε μία αγορά στην οποία η υγειονομική κρίση έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της με την εκτεταμένη μείωση των εισοδημάτων, τα προβλήματα ρευστότητας και τη μεταφορά υποχρεώσεων για το μέλλον.

Με τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι χάθηκαν περίπου 250.000 θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, .εργοδότες και εργαζόμενοι). Δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για εκτεταμένη φτωχοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας, διεύρυνσης των ανισοτήτων και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.

Επισημαίνουμε ότι συγκρινόμενη με άλλες χώρες της ΕΕ η οικονομική βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά προς ανακούφιση από τις επιπτώσεις των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας φαίνεται να είναι σχετικά περιορισμένης έκτασης.

Σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ από την Ομοσπονδία ΕΒΕ κατατέθηκαν οι εξής 8 άξονες που αφορούν.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΓΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Αναφορά έγινε για την εμποροπανήγυρη του Σεπτεμβρίου και το Μύλο των Ξωτικών εάν πραγματοποιηθούν να είμαστε σε πολύ αυστηρά πλαίσια και να προστατέψουμε την πόλη μας όπως κάναμε έως τώρα γιατί ένα κρούσμα να σκάσει θα έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις για όλο το νομό. Και αν χρειασθεί θα κάνουμε μία συνάντηση με τους τοπικούς φορείς να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Συζητήθηκε επίσης  η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση της υποχρεωτικής αντικατάστασης  των ταμειακών μηχανών  στις επιχειρήσεις  και προτείνανε η παράτασή να λήγει  έως 31/12/2020 και να χρηματοδοτήσει το κράτος την αντικατάσταση τους.

Τονίσθηκαν από όλους οι εξής προτάσεις.

- Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Τα έσοδα μιας επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων και της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης ( π.χ. τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη τρέχουσες οφειλές προς την εφορία, μισθοδοσία, οφειλές προς προμηθευτές, κόστος ενέργειας και μετακινήσεων, δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, διάφορα άλλα τέλη κλπ.

- Κατάργηση  του τέλους επιτηδεύματος.

- Μείωση συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών στο 20% για το τρέχον φορολογικό έτος.

- Έναρξη εφαρμογής της νέας κατώτατης φορολογικής κλίμακας (9% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2020.

- Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες – βιοτέχνες και εμπόρους, στο πλαίσιο της ισονομίας.

- Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

- Αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ στα 30.000 Ευρώ, και επέκταση της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 36 δόσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Τέλος πρόταση όλων ήταν να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα αξιόπιστο και δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα όπως είναι και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου εισακούονται όλα τα αιτήματά τους από τις κυβερνήσεις τους."