Η πόλη των Τρικάλων φιλοξενεί από το πρωί στο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου το τριήμερο συνέδριο Restart mAI* City, το πρώτο συνέδριο για τη σύγχρονη και βιώσιμη πόλη, το οποίο αναμένεται παρακολουθούν περισσότεροι από 400 αιρετοί από όλη τη χώρα.

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή το σύνολο των νέων Δημοτικών Αρχών της χώρας, με τις υπάρχουσες πολιτικές και με άμεσα εφαρμόσιμες και λειτουργικές τεχνολογικές λύσεις, προκειμένου να αναπτυχθούν πόλεις πιο φιλικές, λειτουργικές, σύγχρονες και ασφαλείς.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η θεματολογία του Συνεδρίου έχει συνδεθεί τόσο με την Αστική Ατζέντα της Ε.Ε., όσο και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας για την αυτοδιοίκηση του σήμερα, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «πρέπει να αλλάξουμε μόνοι μας θεματολογία, το πώς θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να αξιοιποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας, όπως ιαματικοί πόροι, σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σημεία φυσικού κάλους, πολιτιστικές διαδρομές, γαστρονομικές ευκαιρίες».

«Αυτό από το οποίο κινδυνεύει σήμερα η αυτοδιοίκηση είναι το χάσμα ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και σε αυτές, στις οποίες η αυτοδιοίκηση έχει μείνει κολλημένη», σημείωσε.

«Ό,τι θα δώσεις στην κοινωνία αυτό θα πάρεις πίσω», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου, για να διευκρινίσει: «Μπροστά μας έχουμε σημαντικές προκλήσεις. Να αλλάξουμε πριν μας αλλάξουν ή ακόμα χειρότερα πριν οι πολίτες αλλάξουν χώρα».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε την ανάγκη για μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, ώστε να μειωθούν η κακονομία, η πολυνομία, η γραφειοκρατία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και υλοποίησης και να προχωρήσουμε με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Όπως είπε, προτεραιότητα αποτελούν η κατάργηση της κρατικής δουλοκτησίας και η συθέμελη αλλαγή του κράτους, που εκεί όπου τιμωρεί εκεί και αθωώνει, εκεί που επιτρέπει εκεί και απαγορεύει, εκεί που λέει πήγαινε γρήγορα εκεί βάζει εμπόδια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές και στοχευμένες είναι οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούν οι στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 48,4 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι στα Τρίκαλα, το πρόγραμμα με τίτλο «Μία ανοιχτή πόλη πρότυπο στις όχθες του Ληθαίου» περιλαμβάνει 15 παρεμβάσεις προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ για ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου της πόλης (ε.ο. Τρικάλων-Καρδίτσας), αναβάθμιση πεζοδρομίων και δημιουργία κυκλικών κόμβων, δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, αναβάθμιση δημοτικού skate park στον χώρο του στρατοπέδου Παπαστάθη και δημιουργία πάρκου εναλλακτικών δραστηριοτήτων, λειτουργία Κοινωνικού Εστιατορίου, Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων, Κέντρου Ένταξης Μεταναστών, καθώς και δράσεις για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Αγοραστός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργα που υλοποίησε, υλοποιεί και σχεδιάζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας πως «οι σύγχρονες, έξυπνες πόλεις είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας».

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος κατά τις τρεις ημέρες του συνεδρίου είναι:

-    Προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των τοπικών πόρων

-    Προαγωγή της διαφάνειας και του συμμετοχικού σχεδιασμού στη λήψη αποφάσεων

-    Αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

-    Υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη

-    Αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των μορφών αστικής φτώχειας και η μείωση των ανισοτήτων

-    Ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

-    Κινητικότητα στις έξυπνες πόλεις

-    Έξυπνες πόλεις και δίκτυα τηλεπικοινωνιών

-    Δημιουργώντας μια βιώσιμη πόλη με την αξιοποίηση των τεχνολογικών υποδομών

Στο συνέδριο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, οι Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής Επικρατείας για τη "Μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα ως μέσο για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων", Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για τη «Συμβολή της βιώσιμης γεωργίας στην περιφερειακή ανάπτυξη», Γιώργος Σταμάτης, Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας για την «Πρόκληση της αντιμετώπισης της αστικής φτώχειας και η δημιουργία ενός συνεκτικού και αλληλέγγυου Δήμου», Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  για την «Απλοποίηση των διαδικασιών στο Δημόσιο Τομέα, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών», Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΤ για την  «Οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του θεματικού τουρισμού, ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων».

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-Trikala A.E.

(*) Με πληροφοφίες από AΠΕ-ΜΠΕ