Η πρώτη συνάντηση του Erasmus + σχεδίου με τίτλο: P@LS (Power @ppYourLearningSkills) που φιλοξένησε το  Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων από 20 έως 24 Νοεμβρίου 2016 ως συντονιστής του προγράμματος, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή  15 καλεσμένων εκπαιδευτικών από την Τουρκία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και τους εκπαιδευτικούς της ελληνικής ομάδας.
Τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στην οργάνωση και το σχεδιασμό του διετούς έργου και στη πραγματοποίηση των πρώτων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα αποτελέσουν την αρχή των κοινών μας παραδοτέων, εμπλουτισμένες με πολιτιστικές περιηγήσεις στα όμορφα και ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής μας. 
Το σχέδιο P@LS προτάθηκε στην Εθνική Μονάδα Συντονισμού ΙΚΥ από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων με σκοπό την προώθηση του  ψηφιακού εγγραμματισμού (digitalliteracy) στην εκπαίδευση (έναν από τους βασικότερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2020) και την προαγωγή της επείγουσας ανάγκης για μετασχηματισμό του σχολείου με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας. Η πρόταση του σχεδίου υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής αφού συγκέντρωσε βαθμολογία 92 / 100 και συμπεριλήφθηκε ως 6η ανάμεσα σε 19 εγκεκριμένα  προγράμματα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι εκπαιδευτικοί των έξι συνεργαζόμενων σχολείων που συμμετείχαν στην πρώτη διεθνική συνάντηση στην πόλη μας παρακολούθησαν εργαστήρια προγραμματισμού εφαρμογών για έξυπνες συσκευές που οργάνωσε το Εσπερινό ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις του σχολικού κτιρίου, οι οποίες σχεδιάστηκαν από το Εργαστηριακό Κέντρο Τρικάλων και τον  κ. Χρήστο Ευσταθίου και παρουσιάστηκαν από τον κ. Αθ. Βράντζα, καθηγητή Πληροφορικής του Εσπερινού ΕΠΑΛ και Επιμορφωτή Β’ Επιπέδου με την πολύτιμη στήριξη του κ. Κων. Χαλιμούρδα, καθηγητή Πληροφορικής. Με αναλυτικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό πραγματοποιήθηκαν εφαρμογές εξοικείωσης με το περιβάλλον του AppInventor και η κατασκευή εφαρμογής Κρυπτογράφησης-Αποκρυπτογράφησης με τη χρήση του Αλγόριθμου CaesarCipher.
Επιπλέον ο κ. Αιμίλιος Παπαδημητρίου, πρεσβευτής eTwinning των νομών Λάρισας και Τρικάλων,  παρουσίασε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαστήριο για την πλατφόρμα eTwinning ως συνεργατικό εργαλείο υλοποίησης του σχεδίου και τρόπο διάχυσης των καλών πρακτικών που θα προκύψουν από τη σύμπραξη.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί αφού υπέγραψαν από κοινού Σύμφωνο Υλοποίησης του έργου για τις ανάγκες της μεταξύ τους δέσμευσης για καλή συνεργασία καθώς και το πρώτο πρακτικό των συναντήσεων, αξιολόγησαν τη  διοργάνωση της 1ης Διεθνικής Συνάντησης με πολύ θετικά σχόλια.  Έγινε επιμερισμός καθηκόντων για κάθε σχολείο και η πρώτη παρουσίαση των συνεργατικών εργαλείων που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της σύμπραξης.
Website: http://www.erasmus-pals.com/
eTwinning: https://twinspace.etwinning.net/25514
Facebook: https://www.facebook.com/groups/527383094119682/?ref=bookmarks
Οι ξένοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία με την άφιξή τους να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία, να γνωρίσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους και να συμμετέχουν στην εκδήλωση υποδοχής στο αμφιθέατρο του σχολείου τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 όπου τους υποδέχτηκαν επίσημα ο Διευθυντής κ. Βασίλης Βαρσάνης και οι εκπαιδευτικοί της συντονιστικής ομάδας του Εσπερινού ΕΠΑΛ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν πολιτιστικές παρουσιάσεις των χωρών που συμμετέχουν στη σύμπραξη ως ένα βήμα που ενισχύει τη διαπολιτισμικότητα, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών. Την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μαθητές του σχολείου υποδοχής.
Στον ελεύθερο χρόνο έγιναν πολιτιστικές επισκέψεις στα ιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα της περιοχής μας. Με συνοδεία Ελλήνων εκπαιδευτικών οι καλεσμένοι μας επισκέφτηκαν την Ι.Μ. του Μεγάλου Μετεώρου, το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας της Καλαμπάκας, το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας, το Δημαρχείο Τρικάλων, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της οικογένειας Κλιάφα, το τέμενος του ΟσμάνΣάχ, το δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό (χαμάμ) στις παλιές ποινικές Φυλακές, το Φρούριο, τα στενά του Βαρουσίου και των Μανάβικων, τα ερείπια των Ρωμαϊκών Λουτρών, τα τοξωτά γεφύρια της Παλαιοκαρυάς και της Πύλης, τη βυζαντινή εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς και τέλος είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια διασκεδαστική βαρκάδα στο Ληθαίο.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η πρώτη μας εκπαιδευτική συνάντηση μετά από πυρετώδη προετοιμασία δύο μηνών στέφθηκε κατά κοινή ομολογία με απόλυτη επιτυχία. Ο ενθουσιασμός της συμμετοχής σε αυτή από την πλευρά των καλεσμένων μας ήταν έκδηλος σε όλες τις δραστηριότητες. Μας εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες και το θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο η συντονιστική ομάδα του Εσπερινού ΕΠΑΛ ακούραστα έφερε εις πέρας μια  άριστη διοργάνωση  που ξεπέρασε κάθε προσδοκία τους. 
Η επόμενη συνάντηση του σχεδίου  P@LS θα πραγματοποιηθεί στην όμορφη πόλη Tradate της Ιταλίας με υποδοχέα το σχολείο LiceoScientificoMarieCurie.