Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2019-2020 στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εικονική Επιχείρηση». Η «Εικονική Επιχείρηση» αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «εκμάθησης μέσα από την πράξη».

Οι μαθητές έχουν την ευθύνη της μάθησής τους και τη δυνατότητα να είναι Διευθυντές. Όχι μόνο οι ρόλοι που υποδύονται επιλέγονται από τους ίδιους αλλά και η μαθητική επιχείρηση τους «ανήκει».

Οι ίδιοι παίρνουν αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από το σχολείο. Τα Διοικητικά Συμβούλια συχνά διαρκούν μία ώρα την εβδομάδα. Οι ώρες συνεδρίας αποφασίζονται στην αρχή του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό έχει αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «H Kαλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην Εκπαίδευση που αφορά την Επιχειρηματικότητα». Οι εικονικές εταιρείες οργανώνονται κατά τα πρότυπα μιας ανώνυμης εταιρείας, η οποία αξίζει να σημειωθεί δεν έχει νομικά συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

Την  Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η 1η ενημερωτική συνάντηση στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece).

Το πρόγραμμα υποστηρίζει ο σύμβουλος-εθελοντής κ. Γεώργιος Σαράντης, οικονομολόγος και οικονομικός Διευθυντής της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΕΙΑ Α.Ε., ο οποίος  προσφέρθηκε να καθοδηγήσει και να βοηθήσει τους 15 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που συμμετέχουν στην ομάδα δημιουργίας εικονικής επιχείρησης.

Στην 1η συνάντηση, ο κ. Σαράντης τόνισε στους μαθητές ότι οι  εικονικές εταιρείες λειτουργούν με τα πρότυπα μιας πραγματικής επιχείρησης και η ανάληψη πρωτοβουλιών και η αποδοχή ευθύνης για αποφάσεις και πράξεις συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί για τους μαθητές έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης, που τους βοηθά σημαντικά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων.

Η Διεύθυνση του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» και οι καθηγητές που υλοποιούν το πρόγραμμα Παπαποστόλου Βασιλική και Μαρούση Σταματική ευχαριστούν θερμά τον κ. Σαράντη και την Εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΕΙΑ Α.Ε. για τη συμμετοχή τους και την βοήθειά τους στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.