Ανυπόφορος είναι κάθε ημέρα στην πόλη των Τρικάλων ο θόρυβος που δημιουργείται από αυτοκίνητα και μηχανές, μικρού και μεγάλου κυβισμού, που ακούγονται είτε κατά την διάρκεια την ημέρας είτε ιδιαίτερα την νύχτα, όπως τα τεράστια Airbus κατά την απογείωση τους. 

Αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες οι οδηγοί τους κινούνται ανενόχλητοι σε όλους τους δρόμους της πόλης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τις πειραγμένες εξατμίσεις να ανεβάζουν τα ντεσιμπέλ στα ύψη και να καθιστούν για τους κατοίκους της αβίωτη αυτήν την κατάσταση. 

Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς πως καλοκαίρι και ανοικτά παράθυρα πάνε μαζί, καταλαβαίνει πολύ εύκολα πως πρόκειται για μια εξωφρενική ηχορύπανση, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Διαταραχές ύπνου, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα, ενώ μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει στους δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία. Ο ΠΟΥ εκτιμά πως στην δυτική Ευρώπη χάνονται κάθε χρόνο συνολικά 1.000.000 υγιή έτη προσδόκιμης ζωής από κυκλοφοριακούς θορύβους. 

Μία έρευνα που είχε γίνει αρκετά χρόνια πριν και αφορούσε στην ηχορύπανση της Αθήνας ανέφερε στα συμπεράσματά της, πως ένα «παπί» με κομμένη εξάτμιση στις 3 τα ξημερώματα κατεβαίνοντας την Πατησίων μπορεί να ξυπνήσει έως και 50.000 ανθρώπους! Όσο παράδοξο και υπερβολικό κι αν ακούγεται, δυστυχώς, αποτελεί πραγματικότητα καθώς ζούμε σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, τα οικοδομικά τετράγωνα των οποίων σφύζουν από πολυώροφες οικοδομές.  

Αν και οι διαμαρτυρίες των πολιτών είναι καθημερινές και χρόνιες, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται, αντιθέτως αποτελεί τεράστια και παγιωμένη απορία, πως είναι δυνατόν στους δρόμους της καρδιάς του κέντρου των Τρικάλων να κυκλοφορούν χωρίς καμιά συνέπεια του νόμου όλοι αυτοί?   

Στην ωραία, μεγάλη ευθεία της οδού Καλαμπάκας, αλλά και στην οδό Πύλης, στην Καρδίτσης δεν τους ακούει κανείς? 

Και βεβαίως, υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος σε αυτό το γεγονός, πιο σημαντική από αυτήν της πρόκλησης του θορύβου. 

Η επικινδυνότητα αυτών των ανθρώπων, που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση ατυχημάτων και δυστυχημάτων, όταν κινούνται με μεγάλες ταχύτητες εντός του αστικού ιστού. 

Αλήθεια, δεν τους βλέπει και δεν τους ακούει κανείς? 

Μ.Σ., trikalaenimerosi.gr