Σε μια ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα ενώπιον πυκνού ακροατηρίου γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» προς τιμήν των αποφοίτων Λυκείου της σχολικής χρονιάς 2016 - 2017.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με  τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων κ. Γκίμτσα Βασιλείου. Αφού καλωσόρισε στο Σχολείο μας τον απόφοιτο των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» και πλέον ερευνητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Δραγατογιάννη Δημήτρη και τον επίσημο προσκεκλημένο κ. Χαριτίδη Κωνσταντίο, καθηγητή του ΕΜΠ, ευχήθηκε στους αποφοίτους να «κυνηγήσουν» τα όνειρά τους και να συνεχίσουν να εργάζονται με το ίδιο ζήλο που εργάστηκαν και στα μαθητικά τους χρόνια.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Δραγατογιάννη Δημήτρη, ο οποίος αναπόλησε τα χρόνια που ήταν μαθητής του Σχολείου και επεσήμανε στους αποφοίτους τις ευκαιρίες που οφείλουν να εκμεταλλευτούν ως φοιτητές, προκειμένου να έχουν συμμετοχή στη γνώση και στην επιστήμη σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθάει στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών ανά την υφήλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Δραγατογιάννης είναι διπλωματούχος της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών.

Κεντρικός ομιλητής και επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο κ. Χαριτίδης Κωνσταντίνος,  καθηγητής Νανομηχανικής και Νανοτεχνολογίας και μέλος της Κοσμητείας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.. Επίσης, είναι Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών στην ίδια Σχολή. O Κωνσταντίνος Α. Χαριτίδης έλαβε το πτυχίο του Φυσικού από το Α.Π.Θ. και το διδακτορικό δίπλωμα από το ίδιο Τμήμα το 1995. Από το 1997 έως το 2004 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Λεπτών Υμενίων–Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών. Στη διάρκεια της ομιλίας τους τόνισε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι απόφοιτοι και έχουν σχέση τόσο με τη νέα βαθμίδα εκπαίδευσης, το πανεπιστήμιο, όσο και με τον νέο τρόπο ζωής, τον απογαλακτισμό τους από το οικογενειακό περιβάλλον. Έπειτα έκανε παρουσίαση κάποιων βασικών χαρακτηριστικών των ελληνικών πανεπιστημίων και των διεξόδων που προσφέρει, εφόσον βέβαια οι φοιτητές θέλουν να τις αναζητήσουν και να τις αξιοποιήσουν.
Στη συνέχεια, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Λυκείο κα Καλλιόπη Πινακά – Σιούλα, η οποία μιλώντας από την πλευρά του γονέα ανέφερε προς τους αποφοίτους «Σας ευχόμαστε, αγαπητοί απόφοιτοι, να κατακτήσετε τους στόχους που σήμερα θέτετε. Να τους κυνηγάτε με πάθος και όχι από ανάγκη. Να δουλέψετε για τη γνώση και με τη γνώση. Να μείνετε πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προβληματισμούς. Να γίνετε και εσείς οι ίδιοι φορείς του νέου, του διαφορετικού, της καινοτομίας. Να δημιουργήσετε και να ζήσετε με τόλμη. Ονειρευτείτε τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας, όπως τον θέλετε. Ας είναι τα λόγια του Καζαντζάκη η ευχή μας προς εσάς <<Έχετε τα πινέλα, έχετε τα χρώματα, ζωγραφίστε τον παράδεισο και μπείτε μέσα >>!»

Κατόπιν, πήρε το λόγο ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Μανάκος Δημήτρης, ο οποίος τόνισε προς τους αποφοίτους ««Αναμνήσεις» αμέτρητες, χρωματισμένες η καθεμιά με την ιδιαίτερη απόχρωση του συναισθήματος που σας δημιούργησε (χαράς, απογοήτευσης, προσμονής, ελπίδας, είναι το πρώτο θεμέλιο για την περαιτέρω διαμόρφωση του χαρακτήρα σας και τη στήριξη των ονείρων σας. Η σχολική σας ζωή και φοίτηση στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» αποτελούν σημαντικό κομμάτι αυτών των αναμνήσεων που θα αξιοποιήσετε στη συνέχεια στο κυνήγι των νέων ονείρων σας, που σας εύχομαι να είναι τολμηρά και ενδεχομένως ασυμβίβαστα με τη σημερινή πραγματικότητα. Ένα δεύτερο θεμέλιο σημαντικό για την προσωπική σας εξέλιξη, είναι το «ανικανοποίητο», με την έννοια της συνεχούς αναζήτησης νέων ιδεών, οι οποίες παράγουν δημιουργικότητα που οδηγεί σε προσωπική ικανοποίηση και γενικότερη κοινωνική πρόοδο. Δύο βασικές αξίες ζωής, λοιπόν, «αναμνήσεις» και «ανικανοποίητο», σας εύχομαι να είναι οδηγός στο ταξίδι σας, που αρχίζει με την ενηλικίωσή σας και έναρξη των σπουδών σας». Κατόπιν απευθύνθηκε στους γονείς, ευχαριστώντας τους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Σχολείο όλα τα χρόνια με αποκορύφωμα την τελευταία χρονιά, που ήταν καθοριστική για το μέλλον των παιδιών τους.
Ο μαθητής Κίμων Τσιλιώνης, πρώτος σε βαθμό πρόσβασης του Σχολείου μας στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., μοιράστηκε με τους συμμαθητές του κάποιες σκέψεις τονίζοντας «Τα τρία τελευταία χρόνια πέρασαν δύσκολα, συναισθηματικά φορτισμένα, με άγχος και πίεση. Συνάμα, εποικοδομητικά, με δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εκδρομές, εμπειρίες και συγκινήσεις. Δημιουργήσαμε φιλίες, που ελπίζουμε να διατηρήσουμε ζωντανές στη μετέπειτα ζωή μας. Στην αυλή του Σχολείου μας κάναμε τα πιο όμορφα όνειρά μας. Εκεί γεννήθηκαν οι ωραιότερες σκέψεις, το μερίδιο της ζωής που δεν μπορεί κανείς να μας στερήσει»

Τον αποχαιρετιστήριο λόγο εκ μέρους των φετινών αποφοίτων εκφώνησε η Πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου των μαθητών του Λυκείου Ζωή Χατζή, η οποίος απευθύνθηκε πέρα από τους συμμαθητές της στους άλλους δύο σημαντικούς παράγοντες της επιτυχίας τους «Εκ μέρους των συμμαθητών μου, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές μας που προσπάθησαν με τις γνώσεις τους και την καθοδήγησή  τους να σμιλέψουν όμορφα τις ψυχές μας και να μας καταστήσουν άτομα με υπευθυνότητα και  αυτοπεποίθηση, ταγούς της προσφοράς και του «ευ αγωνίζεσθαι». Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μας που επέδειξαν ιδιαίτερα τη φετινή δύσκολη χρονιά υπομονή, αντοχή και μεγάλη πίστη στις δυνατότητες μας».
Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες αποφοιτήρια  για την φοίτησή τους στα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» από τους καθηγητές του Σχολείου κ. Αλεξανδρή Γεώργιο, κ. Παππά Μιλτιάδη και κ. Αμπράζη Νικόλαο.
Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης διατίθεται στο κατάστημα ΦΩΤΟ-ΗΛΙΟΣ, Κυπρίδη – Δραγατογιάννη στην Καποδιστρίου, το οποίο τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» ευχαριστούν θερμά για την κάλυψη της εκδήλωσης.