Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, μετά την εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων που αναλύουν και αξιολογούν τα στοιχεία της πανδημίας του κορωνοϊού, ματαιώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα τα πανηγύρια μέχρι το τέλος του Ιουλίου. 

Χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής στις 26 και του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου, ενώ στις 25 Ιουλίου εορτάζεται η Κοίμησης της Αγίας Άννης. 

Τα ξακουστά πανηγύρια των χωριών του Ασπροποτάμου με κύριο αυτό της Αγίας Παρασκευής αποτέλουν τα μεγάλα θύματα της συγκεκριμένης απαγόρευσης. 

Αν και η συγκεκριμένη γιορτή που βρίσκεται μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δίνει την ευκαιρία σε πολλά χωριά, πεδινά και ορεινά, να πραγματοποιήσουν πανηγύρια, τα μεγαλύτερα είναι αυτά των χωριών του Ασπροποτάμου, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου και πολύ περισσότερο αποτελώντας σημείο αναφοράς των τόπων και της ζωής τους. 

Πανηγύρια με διάρκεια συνήθως τριών ημερών, με κλαρίνα και ψητά στις πλακόστρωτες πλατείες με τα μεγάλα πλατάνια της Τζιούρτζιας, του Χαλικίου, της Ανθούσας, της Κρανιάς, της Αθαμανίας, της Καστανιάς και πολλών άλλων χωριών δεν θα γίνουν φέτος, στερώντας την ευκαιρία σε τόσους ανθρώπους να συναντηθούν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί, ενώ παράλληλα η απαγόρευση θα έχει αντίκτυπο και στην μικρή τοπική οικονομία.  

Ταυτόχρονα, και εκείνα για την γιορτή του Προφήτη Ηλία, με τα ξωκλήσια του να βρίσκονται κατεξοχήν σε βουνά, αλλά και της Αγίας Μαρίνας δεν θα πραγματοποιήθουν, όπως αποτελούν παράδοση σε πολλά χωριά του νομού Τρικάλων. 

Μ.Σ. trikalaenimerosi.gr