Έγινε την Τρίτη 15 Ιουνίου στην Καρδίτσα σύσκεψη των δύο συλλόγων όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις, που προέκυψαν με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη δρομολόγηση λεωφορείων αντί των τρένων στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα. 

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται φυσική κατάληξη σε μια σειρά διαδοχικών ενεργειών με στόχο την απαξίωση και την  οριστική εγκατάλειψη της γραμμής. 

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει πια νόημα να απευθυνόμαστε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ  η οποία επανειλημμένα μας απέδειξε πως δεν ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αλλά μόνο για την είσπραξη της κρατικής επιδότησης, χωρίς μάλιστα να τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις. 

Έτσι απευθυνόμαστε πλέον στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών που έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες ελέγχου  έγκρισης και καταβολής των επιδοτήσεων προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς και την ευθύνη των υποδομών και των έργων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. 

Παρά τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας και την αγάπη του κόσμου για το τρένο τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά επιδεινώνονται και χρονίζουν επικίνδυνα. Τρία  χρόνια περιμένουμε να αρχίσουν τα έργα της ηλεκτροκίνησης αλλά το έργο παρότι δημοπρατήθηκε αγνοείται, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει ακριβώς προς την κοινωνία  ποια είναι η τύχη του. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε η θρασύτατη ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να γκρεμίσει κάθε ελπίδα για αναζωογόνηση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας στην περιοχή μας και να φανερώσει τα πραγματικά της σχέδια για οριστική εγκατάλειψη της γραμμής. 

Το θέμα είναι, από πού αντλεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το θράσος να  αγνοεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία και να μην εκτελεί την υπηρεσία για την οποία επιδοτείται. Μήπως απλά «βρίσκει και τα κάνει»; Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν; Τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών τι ακριβώς κάνουν; Μήπως ήρθε, για όσους υπογράφουν τις επιδοτήσεις, η ώρα της δικαιοσύνης και της αναζήτησης ευθυνών;

Οι νέοι ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εδώ και τέσσερα χρόνια γνώριζαν το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων της εταιρείας. Τι ακριβώς έκαναν για την ανανέωση του προσωπικού; Μήπως απλά τα υπέταξαν όλα στο σύνθημα: Θέλουμε λίγα και ακριβά εισιτήρια, αλλά βέβαια ολόκληρη την κρατική επιδότηση και με το παραπάνω; 

Τώρα είναι πια η ώρα των έργων.  Οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν.  Οι επιδοτήσεις δεν μπορεί να δίνονται «κουτουράδα», αλλά να συγκεκριμενοποιηθούν ανά δρομολόγιο. Και τα δρομολόγια πρέπει να είναι αυτά που εξυπηρετούν τους επιβάτες. Είναι απαράδεκτο να κινούνται άδεια τρένα σε άκυρες ώρες απλά για να εισπράττει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τις επιδοτήσεις. 

Οι δύο σύλλογοι Τρικάλων και Καρδίτσας με την πολυετή εμπειρία που προκύπτει απ’ την πολύχρονη ενασχόλησή τους με τον σιδηρόδρομο καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση δρομολογίων που με το ελάχιστο κόστος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των επιβατών αλλά και τα ίδια τα έσοδα της εταιρείας. 

Ζητούμε λοιπόν άμεσα να δρομολογηθεί ζεύγος IC Καλαμπάκας - Αθήνας με προτεινόμενη ώρα αναχώρησης από Καλαμπάκα στις 8.00 το πρωί και από Αθήνα στις 16.22 το απόγευμα. Ο συρμός μπορεί να διανυκτερεύει φυλασσόμενος στην Καλαμπάκα.

Παράλληλα να τροποποιηθούν  όσο χρειάζεται τα προαστιακά δρομολόγια Θεσσαλονίκης - Παλαιοφαρσάλου ώστε το προτεινόμενο ζεύγος IC να ανταποκρίνεται στον Παλαιοφάρσαλο και κατά τις δύο φορές κίνησής του, όπως φυσικά πρέπει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται και το ζεύγος 884/885. 

Με τον απλό αυτό τρόπο και χωρίς κανένα τοπικό δρομολόγιο και επίσης χωρίς την υποχρέωση του 590/591, εξασφαλίζονται δύο δρομολόγια ημερησίως  ανά κατεύθυνση τόσο με την Αθήνα όσο και με την Θεσσαλονίκη. 

Αυτή η λύση είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί η τοπική κοινωνία συμμεριζόμενη την έλλειψη προσωπικού της εταιρείας για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι επιβάτες.

Παράλληλα τα δύο ζεύγη τόσο του ICόσο και του 884/885 θα εξυπηρετούν και όλους τους επιβάτες που προέρχονται από τους μικρούς σταθμούς βορείως του Παλαιοφαρσάλου στην μετακίνησή τους προς και από την Αθήνα, ενώ φυσικά μπορούν να δρομολογηθούν και λεωφορεία, που τόσο πολύ τα αγαπά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από Καλαμπάκα τόσο προς Μέτσοβο - Ιωάννινα όσο και προς Γρεβενά - Κοζάνη τροφοδοτικά των σιδηροδρομικών δρομολογίων.

Ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να καθορίσουν το ποσό της επιδότησης ειδικά για την ελάχιστη αυτή αλλά εντελώς απαραίτητη συγκοινωνία και να υποχρεώσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να την εκτελέσει με λογικό κόστος εισιτηρίου. Για παράδειγμα είναι εντελώς απαράδεκτο να χρεώνουν κόστος ICστο τμήμα Καλαμπάκα - Παλαιοφάρσαλος για τους επιβάτες που μετεπιβιβάζονται  προς και από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης στη συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη πρέπει να επανέλθει η ειδική τιμολόγηση, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι, για να μην χρεώνονται οι επιβάτες την περιπορεία Παλαιοφαρσάλου ώστε τελικά να γίνεται το τρένο μη ανταγωνιστικό έναντι των άλλων μεταφορικών μέσων, που ακολουθούν συντομότερη χιλιομετρικά διαδρομή. 

Οι δύο σύλλογοι καταθέτουν την πρότασή τους στα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών. Καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας,όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές της περιοχής μας να την υποστηρίξουν έμπρακτα, ώστε οι αθρόες διαμαρτυρίεςκαιπαρεμβάσεις τους των τελευταίων ημερών να μην παράξουν μόνο εντυπώσεις αλλά να έχουν επιτέλους και ένα θετικό αποτέλεσμα χρήσιμο για την τοπική μας κοινωνία.