«Στη διαχείριση κρίσεων δε χωράνε επικοινωνιακές φιέστες» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Τιρκάλων σχετικά με το προσφυγικό.

Η ανακοίνωση:

"Η κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά αποδεικνύεται όλο και πιο αδύναμη να διαχειριστεί αποφασιστικά και αποτελεσματικά το μείζον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Ειδικά, μετά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και την συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, μπορούμε να πούμε πια με σιγουριά ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι τα επίχειρα μιας αδρανούς πολιτικής, η οποία φαίνεται να εξαντλείται σε παλινωδίες και επικοινωνιακά κρεσέντο.

Τα ευχολόγια και η αυτονόητη λεκτική καταδίκη του τουρκικού εκβιασμού που κουβαλάει στις αποσκευές του ο κ. Μητσοτάκης  κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα. Καμία αναφορά σε Σύνοδο Κορυφής, ούτε μισή λέξη για την ανάγκη μετεγκατάστασης των ανθρώπων αυτών, κανένας λόγος για κυρώσεις  στην Τουρκία.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι ο κύριος Μητσοτάκης συνεχίζει να «σκοντάφτει» στην πολιτικά ανεύθυνη και επιπόλαιη ρητορεία που είχε αναπτύξει πριν τις εκλογές, ενώ συνεχίζει ακόμα και τώρα να υπηρετεί τις κομματικές του επιδιώξεις έναντι των εθνικών αναγκών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαρχής, με υπευθυνότητα δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, που θα μπορεί σθεναρά να απαντήσει στην «εργαλειοποίηση» των προσφύγων από την Τουρκία.

Για αυτό, η Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις που να θέτουν τη Γερμανία και την ΕΕ ενώπιον των ευθυνών τους. Επιτέλους, καλούμε την Κυβέρνηση:

- Να ζητήσει άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής

-Εάν η Τουρκία δεν επανέλθει στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει νέα ευρώ-τουρκική συμφωνία που να περιέχει ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες ΕΕ και δυνατότητα επιστροφής μεταναστών και από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην Τουρκία

- Να ζητήσει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αντίστοιχο με αυτό του 2016

- Να ζητήσει αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση

Τέλος, καλούμε τη ΝΔ  να μην επιμείνει άλλο στον κατήφορο μιας ανέξοδης και επικίνδυνης ρητορικής, θυμίζοντας πρακτικές από τις πιο σκοτεινές περιόδους  της ελληνικής ιστορίας, εφευρίσκοντας «προδότες» και «εσωτερικούς εχθρούς».

Ας καταλάβει, επιτέλους, ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του ότι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με σοβαρότητα και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, ανακαλύπτοντας «αποδιοπομπαίους τράγους».

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, λοιπόν, δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει στη λογική: «ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ».