Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα μιλήσει το Σάββατο 2 Ιουνίου ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώπιον του κοινού του ΤΕDxAthens.
Τα Τρίκαλα χαρακτηρίζονται ήδη «έξυπνη πόλη» λόγω των καινοτόμων εφαρμογών που έχουν υλοποιηθεί και των υψηλών επιδόσεων στον ψηφιακό τομέα.
Για όλα αυτά ο δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε στο News 24/7.
Αναλυτικά:
Κιτ ρομποτικής στα σχολεία, ηλεκτρονικό κέντρο καταγραφής και επίλυσης των αιτημάτων των πολιτών, τηλε-έλεγχος φαναριών, ηλεκτρονικό σύστημα στάθμευσης, ηλεκτρονικός έλεγχος λαμπτήρων και προώθηση του 5G είναι πράγματα που μάλλον για τους περισσότερους από εμάς μοιάζουν βγαλμένα από πόλεις του μακρινού μέλλοντος.
Για τα Τρίκαλα ωστόσο, αυτή την πανέμορφη πόλη στη Θεσσαλία, και για τον δήμαρχο της, τον Δημήτρη Παπαστεργίου, αποτελούν πια μια καθημερινότητα, μια κανονικότητα που ήρθε όμως μετά από σκληρή δουλειά και συνεργασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων που ένωσαν δυνάμεις για να κάνουν την πόλη τους αυτή που θέλουν με σύμμαχο τις υψηλές επιδόσεις στον ψηφιακό τομέα.
Ο κ.Παπαστεργίου μίλησε στο News 24/7 για τα Τρίκαλα, τα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα, για τα εμπόδια , τις δυσκολίες, τα οφέλη των πολιτών και για τους μελλοντικούς στόχους που θα κάνουν πάλι όλη τη χώρα να παραμιλά, δίνοντας μας έτσι μια πρόγευση για όσα θα πει ενώπιον του κοινού του TEDxAthens το Σάββατο στις 2 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


- Τα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια έχουν απασχολήσει πολύ την επικαιρότητα με τις καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει, αποτελώντας μια ευχάριστη έκπληξη. Κάντε μας μια αναφορά σε όσες καινοτομίες θεωρείτε σημαντικότερες.

Κατ΄ αρχάς να σημειώσω ότι το όλο θέμα το βλέπουμε σφαιρικά. Είναι καινοτομίες για μια σύγχρονη πόλη, στο πλαίσιο αλλαγών για την πόλη του 21ου αιώνα.

Οι δράσεις για την τεχνολογία αποτελούν ένα τμήμα αυτών των αλλαγών: Παροχή πλακετών προγραμματισμού και κιτ ρομποτικής στα σχολεία, ηλεκτρονικό κέντρο καταγραφής και επίλυσης των αιτημάτων των πολιτών, ΑΤΜ και delivery Πιστοποιητικών, πρόγραμμα ACTIVAGE για τα «έξυπνα» σπίτια σε ηλικιωμένους συμπολίτες, προώθηση του 5G, υλοποίηση του Smart Trikala με πρωτοπόρες εφαρμογές για τον δήμο και τον πολίτη από ελληνικές εταιρίες (fleet management, τηλε-έλεγχος φαναριών, ηλεκτρονικό σύστημα στάθμευσης, ηλεκτρονικός έλεγχος λαμπτήρων, σύγχρονο GIS), γεωργία ακριβείας. Αλλά παραλλήλως ενισχύουμε την προσπάθεια πραγματικής ανάπτυξης.

Το «Σχέδιο Ασκληπιός» συνταιριάζει τον μύθο του Ασκληπιού και το μονοπάτι του για εναλλακτικές διαδρομές, με το Ψηφιακό Ασκληπιείο και τη σύγχρονη παραγωγή φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, από νέους καλλιεργητές. Μαζί με τον ιαματικό πόρο Ριζώματος, ο Ασκληπιός «θεραπεύει» μέσα από μια νέα οπτική.

Αυτή της σύζευξης παρελθόντος και παρόντος, αλλά στο πλαίσιο της πραγματικότητας και των αναγκών των πολιτών. Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στη χώρα, με 1,2 επισκέψεις το 2017-18 δεν είναι απλώς ένα θεματικό πάρκο που δημιούργησε τουριστική αγορά σε όλη τη χώρα τον χειμώνα.

Είναι ο επαγγελματισμός απέναντι στον κάθε επισκέπτη, με τη θεώρηση όλων ως φιλοξενούμενων. Για τον λόγο αυτόν, πάμε ένα βήμα παραπέρα αυτή τη φιλοξενία, προσφέροντας πιστοποίηση στους επιχειρηματίες, μέσω σεμιναρίων από την «Ακαδημία επιχειρηματικότητας του Μύλου των Ξωτικών». Θα ξέρει ο επισκέπτης από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ότι ο επιχειρηματίας είναι εκπαιδευμένος, πιστοποιημένος και με έμφαση στη φιλοξενία.

Μαζί με την εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα, καινοτομήσαμε στο πώς αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο, τον συμπολίτη, το κάθε επισκέπτη. Οι μαθητές που κατά χιλιάδες πλέον επισκέπτονται την πόλη, δεν μαθαίνουν απλώς για τον Τσιτσάνη ή τον Μύλο Ματσόπουλου. Βιώνουν μια διαφορετική αντίληψη για την πόλη: αυτή του σεβασμού στον άνθρωπο, της μάθησης με σύγχρονα μέσα, της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Το υπό δημιουργία Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών (Βίρβος, Καλδάρας, Μητροπάνος και τόσοι άλλοι κατάγονται από τα Τρίκαλα) θα είναι αποκλειστικά διαδραστικό. Σημασία έχει το μέλλον αυτού του Δήμου. Για αυτό συνεχώς προσπαθούμε για το καλύτερο.

- Σε μια περίοδο που οι πόροι έχουν μειωθεί για την αυτοδιοίκηση εσείς πως τα καταφέρνετε; Ποιο είναι το μυστικό; Οι άνθρωποι που έχετε στο δήμο; Η νέα νοοτροπία που φέρατε; Φροντίσατε να εκμεταλλευτείτε σωστά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση;


Όλα αυτά, μαζί με μεράκι και αγάπη. Ναι, τα χρήματα είναι λίγα. Ναι, πρέπει να σκεφτόμαστε και να δουλεύουμε διαφορετικά. Να μην κινούμαστε με μιζέρια αλλά εφευρετικότητα! Αλλά η μυστική λέξη, είναι η συνεργασία: με την κοινωνία, τους δωρητές, τους χορηγούς, τους πολίτες, τις εταιρείες, τους επιχειρηματίες.

Για παράδειγμα, καμία από τις πρωτοβουλίες που πήραμε για τον σεβασμό στον πεζό σταματώντας στις διαβάσεις, για τη χρήση των ποδηλατοδρόμων, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού, δεν θα δούλευε αν δεν γινόταν κτήμα των πολιτών. Ταυτοχρόνως, εστιάζουμε στο πνεύμα αλληλοκατανόησης, στη συνεχή προσπάθεια να βελτιώνουμε τις τεχνικές μας, μένοντας πιστοί στον στόχο.

Θα έλεγα ότι μοιάζουμε με μια ομάδα μπάσκετ, που θέλει να φτάσει στο φάιναλ φορ: αν δεν δει κάθε παιχνίδι χωριστά, με μία, όμως, συγκεκριμένη στρατηγική, πώς θα φτάσει στο σημείο να σηκώσει την κούπα; Και μάλιστα, μερικές φορές με εχθρική διαιτησία: γραφειοκρατία, πολυνομία, αδιανόητες αγκυλώσεις, απίστευτες καθυστερήσεις, σκουριασμένες αντιλήψεις.

Αλλά πρέπει να παλεύουμε «κάθε ματς χωριστά». Και αν μην ξεχνάμε πως τελικά αυτό που κάνουμε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από το κανονικό, το φυσιολογικό, αυτό που θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Για αυτά άλλωστε θα μιλήσω και στο TEDxAthens!


- Πολλοί συνάδελφοί σας σε άλλους δήμους ισχυρίζονται πως πέραν τον λιγοστών πόρων που αναφέραμε πιο πάνω, η γραφειοκρατία και το δαιδαλώδες και “αθηνοκεντρικό” κράτος τους βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση των στόχων τους. Εσείς πως αντιμετωπίσατε και ξεπεράσατε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος;

Εδώ τίθεται ένα φιλοσοφικό πρώτα πρώτα ζήτημα. Μπορείς να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια; Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι οι κάθε φορά προοπτικές για αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, θα γίνονται πραγματικότητα; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Τα καλάθια για αυτά τα κεράσια είναι μικροσκοπικά. Αρα, χρειάζεται να βρίσκεις τρόπους, προκειμένου να θέτεις τα ζητήματα με τεχνοκρατικό και πολιτικό τρόπο.

Μέχρι τώρα, επιλέγουμε να κινηθούμε σε μάλλον αχαρτογράφητα νερά, χαράσσοντας, ίσως πολιτικές και ανοίγοντας δρόμους. Βασικό συστατικό όλων, είναι η ομάδα, οι άνθρωποι. Χωρίς συνεργάτες και οραματική διάθεση, χωρίς «ομάδα», δεν πάμε πουθενά.

Αλλά το κυρίαρχο είναι να μπορούμε να πείθουμε. Δεν είμαστε στην περίοδο των παχιών αγελάδων, όταν κάθε Δήμαρχος της επαρχίας, αν δεν γυρνούσε με 100 χιλιάρικα από την Αθήνα σε κάθε του επίσκεψη, θα ήταν αποτυχημένος. Είμαστε στην περίοδο της γέννησης του νέου. Αλλά αυτό το νέο, εμείς το δημιουργούμε. Κανείς άλλος. Και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε αν το δημιουργούμε, επειδή πιστεύουμε στην ανάγκη να επανεκκινήσουμε τον Δήμο μας.


- Πλέον, πολλά από τα τεχνολογικά προγράμματα που υιοθετήσατε μετρούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα λειτουργίας. Ποια είναι τα απτά αποτελέσματα, και ποια συμπεράσματά έχετε βγάλει; Τι σχόλια λαμβάνετε από τους δημότες και πόσο δεκτικοί είναι;


Εχουμε δύο πλευρές. Η μία είναι τα μετρήσιμα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, ο χρόνος καταγραφής και επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, μέσω της γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη (με app, με τηλεφώνημα, με email). Η μείωση του χρόνου αλλαγής λάμπας, είναι μετρήσιμη και υπαρκτή. Ξεκινήσαμε από το 2 για να φτάσουμε στο 100. Βρισκόμαστε ήδη στο 60.
Η δεύτερη πλευρά είναι η αθέατη, το μη μετρήσιμο. Το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, πέρα από τα όποια άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα (αριθμός δρομολογίων, επιβατών κλπ), είχε ένα άλλο, ακόμη πιο ισχυρό αλλά μη μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και αυτό ήταν η φήμη που μας προσέδωσε, το γεγονός ότι αποδείξαμε πως ακόμη και ένας μικρός Δήμος στην καρδιά της Ελλάδας, μπορεί να ολοκληρώσει ένα τόσο απαιτητικό project. Και κάτι ίσως πιο σημαντικό; Μετρηθήκαμε με τις δυνάμεις μας, με τους εαυτούς μας, με την τεχνολογία!

Η τεχνολογία, ξέρετε, δεν είναι απλώς το πόσο γρήγορα ανεβάζω φωτογραφία στο insta ή πόσο άμεσα παίζω League of Legends. Αλλά πόσο άμεσα εξυπηρετώ τον πολίτη, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίες, προσφέροντας τροφή για σκέψη, όπως το Hackathon της ΚΕΔΕ που φέτος διοργανώνεται και στα Τρίκαλα. Ηδη συμπολίτης μας 20χρονος, εφευρίσκοντας το geabit, διέβη τις πόρτες των μεγάλων ξένων πανεπιστημίων. Η τεχνολογία είναι τρόπος ζωής και σκέψης, με αποτελέσματα που σταδιακά εμφανίζονται.

Ακούμε τα σχόλια όλα, ακόμη και εκείνων που για δικούς τους λόγους διαμαρτύρονταν κατά της τεχνολογίας για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, χρησιμοποιώντας… την τεχνολογία, δηλαδή το email. Αν τους ακούγαμε, θα επικοινωνούσαμε ακόμη με φρυκτωρίες. Ευτυχώς, στην κοινωνία επικρατεί η πρόοδος. Πολλές φορές οι πολίτες έχουν δίκιο σε διάφορα παράπονα. Φροντίζουμε να τους ακούμε, να συζητούμε, να συγκλίνουμε. Ούτε εμείς είμαστε φωστήρες, ούτε κάθε διαμαρτυρία είναι δίκαια. Εξετάζουμε, συζητούμε, επιλύουμε.


- Προσωπικά εσείς πως αντιμετωπίζετε τα θετικά σχόλια για τα Τρίκαλα που γράφονται κατά καιρούς στον Τύπο; Κερδίσατε ένα στοίχημα;


Λατρεύω τα Τρίκαλα! Παρότι για 10 χρόνια (λόγω σπουδών κλπ) έλειψα, κανένα όνειρό μου δεν θυμάμαι να έχει διαδραματιστεί αλλού! Πρόκειται για έναν ιστορικό Δήμο, με παρουσία 5500 ετών και μια πόλη από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, που κοιτάει μπροστά. Κάνει, για την ακρίβεια, άλματα. Χαίρομαι αφάνταστα με όλα όσα γράφονται για εμάς.

Πιο πολύ με είχε ενθουσιάσει η επιστολή μιας Χανιώτισσας, πριν τρία χρόνια, που έδινε συγχαρητήρια στους τρικαλινούς για το ότι οι οδηγοί σταματούν στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί, οι ΑμεΑ, οι μαμάδες με τα καροτσάκια. Με συγκίνησε, θα έλεγα, διότι η ποιότητα ζωής φαίνεται στα απλά, στα καθημερινά. Κακίες μπορεί να υπάρχουν, μεμψιμοιρίες επίσης. Και επειδή δεν πιστεύω στην τύχη, δεν κερδίσαμε κάποιο στοίχημα. Χωρίς σκληρή δουλειά, ο Γκάλης δεν θα ήταν ο Γκάλης. Τα θετικά σχόλια είναι σχόλια για την κοινωνία των Τρικάλων. Γιατί αυτή κάνει τη διαφορά!


- Τι να περιμένουμε στο μέλλον; Τι σχεδιάζετε;


Η αυτοδιοίκηση το διάστημα αυτό βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με τα έργα του «νέου» ΕΣΠΑ να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Παρότι οι διαδικασίες δημοπράτησης είναι εξαιρετικά αργές, αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει, είναι να δρομολογηθούν έργα που θα αλλάξουν την εικόνα των Τρικάλων, όπως η ανάπλαση του Ληθαίου ποταμού, η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων αλλά και στοχευμένα έργα στη περιφέρεια του Δήμου.

Παράλληλα η κουβέντα που άνοιξε για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν μας αφήνει αδιάφορους, αφού τα Πανεπιστήμια αποτελούν πόλο έλξης και μοχλό ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Σχολές σχετιζόμενες με την αγροδιατροφή, την τεχνολογία τροφίμων, τον τουρισμό αλλά και την πληροφορική, θα βάλουν τις βάσεις για την περαιτέρω πρόοδο των Τρικάλων.

Τέλος, με την συνέχιση των προγραμμάτων προώθησης του STEM και προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ελπίζουμε να φτιάξουμε μία νέα γενιά με ευρύτητα σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων, που είναι και το πιο ουσιώδες.


- Τι σημαίνει η παρουσία σας στο TEDxAthens; Πού θα εστιάσετε στην ομιλία σας;


Σε όλα τα παραπάνω. Στο τι είναι λογικό, κανονικό και ίσως επιβεβλημένο να κάνουμε και στο τι τελικά κάνουμε. Στο πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες μας να το επιζητήσουν αλλαγές και να γίνουν εκείνοι, μέρος της λύσης του προβλήματος. Σε απτά παραδείγματα που δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα, αρκεί να αναπροσαρμόσουμε το επίπεδο της «κανονικότητας». Να πείσω πως αυτό που ζούμε γύρω μας, στις πόλεις μας, δεν είναι κανονικό, δεν είναι αυτό που μας αξίζει.

news247.gr