Tις βασικές δράσεις και προκλήσεις του Δήμου Τρικκαίων για το επόμενο διάστημα, παρουσίασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων στις Βρυξέλλες. Στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «B-Day: Mind the Broadband Gap Conference» ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ως επίσημος ομιλητής, ανέλυσε το θέμα «Being Connected is Being Smart» («Συνδεδεμένος σημαίνει ευφυής»).

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου 2018 και ο κ. Παπαστεργίου μίλησε ενώπιον των κ.κ.  Mariya GABRIEL (Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας),  Claire BURY (αν. γεν. Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Επιτροπής),  Markku MARKKULA (α’ αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών)
Αρχικώς  ο Δήμαρχος Τρικκαίων έθεσε ζητήματα για τον άνθρωπο και τις πόλεις στο μέλλον: «Να μιλήσουμε για τεχνολογία με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι με επίκεντρο… την τεχνολογία», είπε. Και τόνισε ότι οφείλουμε «να μιλήσουμε για προϊόντα και υπηρεσίες ΜΕ τους ανθρώπους και όχι απλά ΓΙΑ τους ανθρώπους».
Ετσι, ξεδίπλωσε το σκεπτικό του: σε μια εποχή που αλλάζει με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δημιουργεί πολυεπίπεδο κενό ανάμεσα σε αυτούς που ηγούνται των εξελίξεων και στου πολίτες. Συνεπώς, «κοινωνία και ηγεσία θα πρέπει να κινούνται περίπου στο ίδιο επίπεδο. Αν ο ένας από τους δύο φύγει μπροστά, τότε η επαφή χάνεται και δημιουργούνται προβλήματα». Οπότε «μία πόλη, μία ηγεσία, πρέπει να οδηγήσει τις ψηφιακές εξελίξεις, σταματώντας σε τακτά διαστήματα όμως για να κοιτάξει πίσω. Να δει αν κοινωνία ακολουθεί, συμμετέχει, μοιράζεται το ίδιο όραμα».
Και έφερε τα παραδείγματα – προκλήσεις των Τρικάλων για το επόμενο διάστημα:
    Να ολοκληρώσουμε μέσα στο 2019 την παροχή FTY στα 2/3 της πόλης, σε συνεργασία με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό φορέα και τη χρήση κοινών σκαμμάτων, αφού ο Δήμος θα τρέξει άμεσα πρόγραμμα αντικατάστασης 30 χλμ. παλιού δικτύου ύδρευσης
    Να δημιουργήσουμε ένα νέο ψηφιακό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο θα στηριχθεί στις υποδομές ενός νέου υπερυπολογιστή που το Υπ. Παιδείας χωροθετεί στην πόλη.
    Να εκπαιδεύσουμε τους νέους της πόλης σε ψηφιακές δεξιότητες, προκειμένου να μπορέσουν να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των επομένων ετών.
    Να κάνουμε χρήση της ευρυζωνικής τεχνολογίας, προκειμένου να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως πχ για το Δήμο μου είναι ο πρωτογενής τομέας, μέσω της γεωργίας ακριβείας.
    Να δούμε το wifi όχι απλώς ως ένα μέσο διασύνδεσης αλλά ως εργαλείο ανάλυσης κυκλοφοριακών, και εμπορικών δεδομένων. Ήδη σημαντικά είναι τα δεδομένα που η πόλη μαζεύει από τους χρήστες του smart parking, σε σχέση με τις κυκλοφοριακές τους συνήθειες αλλά και από το δίκτυο του smart open mall της όλης, σε σχέση με τις αγοραστικές τους συνήθειες.
Να σταθούμε αρωγοί στη νέα γενιά ασυρμάτων δικτύων 5G πάνω από τα οποία θα περάσουμε τις νέες μας δοκιμές για την αυτοματοποιημένη οδήγηση.