Την Πάρμα, στον Ιταλικό Βορρά, επισκέφθηκε ομάδα του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Τρικάλων αποτελούμενη από 3 μαθητές και 3 καθηγητές από τις 3-9 Φεβρουαρίου 2019 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ ΚΑ2: “BRINGING UP NEW ECO-SCIENTISTS (BEECOS) με κωδικό 2017-1-ES01- KA219-037977. Το σχολείο υποδοχής, Liceo Attilio Bertolucci, οργάνωσε άρτια τις εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις που σχετίζονται με τους επιμέρους στόχους του προγράμματος όπως η ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς της ανακύκλωσης, των ΑΠΕ και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας με τον υπολογισμό του οικολογικού αποτυπώματος και της ενεργειακής απόδοσης των σχολείων.
Αυτή η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανακύκλωση των κινητών και γενικότερα των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών με επιτόπια επίσκεψη σε σχετικό κέντρο ανακύκλωσης και εργασία κατά ομάδες σε τοπικό Fab Lab (εργαστήριο Ψηφιακών Τεχνολογιών Κατασκευής). Ειδικοί επαγγελματίες εξήγησαν γιατί πρέπει να εφαρμοστεί παγκοσμίως το νέο οικονομικό μοντέλο (από τη Γραμμική στην Κυκλική οικονομία) που αποσκοπεί στην «επαναχρησιμοποίηση» των «απορριμμάτων», δηλαδή τη δημιουργία ενός νέου κύκλου ζωής για να μην επέλθει εξάντληση των φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα έχοντας ως σημείο αναφοράς προσωπικές επαγγελματικές εμπειρίες παρουσίασαν στους μαθητές «πράσινα» επαγγέλματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη και έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Κατά αυτό τον τρόπο συνδέθηκε, όπως προβλεπόταν, το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών. Μέσα από την καταγραφή του οικολογικού αποτυπώματος των εμπλεκομένων σχολείων οι μαθητές συμπέραναν πως είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην ατομική και στη συλλογική συμπεριφορά αλλά κυρίως στην κατανάλωση ενεργειακών πόρων. Πρότειναν μάλιστα για να πετύχουν το στόχο τους να ζητήσουν τη συνδρομή των Διευθυντών των σχολείων και των τοπικών αρχών.
Η δημαρχιακή σύμβουλος για το περιβάλλον, Tiziana Benassi, παρουσίασε στους συμμετέχοντες ανάμεσα σε άλλα και την πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις για τη μείωση των αποβλήτων. Συγκεκριμένα η καταβολή τελών ανάλογη με την απόρριψη αποβλήτων εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2012 καθιερώνοντας το σχήμα «Πληρώνεις για όσα πετάς» (pay-as-you-throw).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρακολούθηση όλης της επεξεργασίας που υφίσταται το ντόπιο φρέσκο γάλα προκειμένου να παραχθεί το γνωστό τυρί, ταυτόσημο με την Πάρμα, Parmiggiano Reggiano και η επίσκεψη στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου Barilla, του μεγαλύτερου εργοστασίου ζυμαρικών στον κόσμο.
Το «ταξίδι», όμως, θα έμενε ατελές αν δεν μαθαίναμε τους λόγους που η όμορφη πόλη του Ιταλικού Βορρά επιλέχθηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιταλίας για το 2020. Δεν είναι μόνο οι γαστρονομικές απολαύσεις των Παρμεζάνων όπως το διάσημο τυρί και το εκλεκτό προσούτο της Πάρμας αλλά οι τέχνες και ο πολιτισμός που ξεπηδούν από κάθε γωνιά της πόλης. Είναι η μουσική και η όπερα- άλλωστε από την Πάρμα έλκουν την καταγωγή τους δύο μεγάλοι συνθέτες, ο Τζιουζέπε Βέρντι και ο Αρτούρο Τοσκανίνι-είναι η τέχνη σε κάθε μορφή –με έργα των διάσημων ζωγράφων της Αναγέννησης, Παρμιτζιανίνο και  Κορέτζιο- είναι τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και ο ρυθμός μπαρόκ όπως αποκαλύπτονται στον καθεδρικό, στο οκταγωνικό Βαπτιστήριο, στη ξύλινη κατασκευή του θεάτρου Φαρνέζε  και στο Palazzo della Pilotta.
Η τελευταία συνάντηση των συμμετεχόντων από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Βουλγαρία έκλεισε υπό τις μελωδίες γνωστών μουσικών κομματιών που εκτέλεσε η μοναδική Comboband του σχολείου υποδοχής. Ευχαριστούμε τις ακούραστες Alice Belodi και Paola Beneventi, όπως και τη Maria Saponaro, για τη διοργάνωση μιας αξέχαστης εμπειρίας. Τελευταίο ραντεβού για το πρόγραμμα BEECOS στην Tarragona της Ισπανίας το Μάιο.

Χαρά Ρουσουλιώτη
Για το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων