Ο τομεάρχης Ενέργειας και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει ανίκανη την κυβέρνηση και επαναλαμβάνει το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα επιτίθεται στην κυβέρνηση για τα θέματα της οικονομίας. Κάνει λόγο για καταστροφική οικονομική πολιτική που διώχνει τους επενδυτές και τονίζει πως ακόμα και οι επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση «καρκινοβατούν κάτω από τις ιδεοληψίες και τις κομματικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης». Ο κ. Σκρέκας κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για πολιτική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και λέει συγκεκριμένα πως το μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης «είναι πως θα διατηρηθεί στην εξουσία, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα».

Στον αντίποδα, επισημαίνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από την αρχή για μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες και «με οδηγό αυτή, θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιστρέψουμε τη σημερινή μιζέρια και παρακμή που μαστίζει τη χώρα». Επιπλέον με την ιδιότητα του τομεάρχη Ενέργειας αναφέρει ως πλέον τραγικό λάθος της κυβέρνησης το χειρισμό της ΔΕΗ ενώ ως βουλευτής Τρικάλων στέλνει το μήνυμά του στους πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας.

Είναι σαφές ότι επιμένετε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Πώς απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι βάζετε σε δεύτερη μοίρα την προσπάθεια της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση;

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει εκλογές γιατί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλύει τη χώρα, τον παραγωγικό ιστό, ό,τι υγιές έχει απομείνει, χάνεται και οι πολίτες βυθίζονται στην απόγνωση. Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, κινείται χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχευση, χωρίς στρατηγική. Καθημερινά δρομολογεί την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, με αποφάσεις και μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα προκειμένου να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους και αυξημένα ονομαστικά πρωτογενή πλεονάσματα. Η κοινωνία πλέον γονάτισε. Η χώρα χρειάζεται στρατηγική, πρόγραμμα, σταθερότητα για να βγει από την οικονομική κρίση. Αυτό η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξε δυόμιση χρόνια τώρα πως είναι ανίκανη να το πετύχει.

Πάντως η αξιολόγηση έκλεισε και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όλο και βελτιώνονται. Στην κυβέρνηση λένε ότι θα βγούμε στις αγορές. «Μακάρι να βγούμε στις αγορές», είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο σάς κατηγορούν ότι δεν το πολυπιστεύετε...

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια δανεισμού είναι επιθυμητό από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Προϋποθέτει όμως τρία πράγματα: μεταρρυθμίσεις, σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Οι μεταρρυθμίσεις στην κρατική μηχανή στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας και απλούστευσης των διαδικασιών μπορεί να αναθερμάνει το επενδυτικό κλίμα, να φέρει νέες επενδύσεις να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση και τα έσοδα για το κράτος. Να επιτευχθεί, με άλλα λόγια, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και βελτιώση των δημοσιονομικών της χώρας μας. Η ΝΔ πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σήμερα όμως με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ τα πράγματα βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Η κατανάλωση πέφτει και οι επενδυτές φεύγουν μετά την καταστροφική οικονομική πολιτική των δυόμιση τελευταίων ετών, που αυξάνει ασταμάτητα φόρους και εισφορές. Ακόμη και αυτέςοι επενδύσεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Ελληνικός χρυσός στη Χαλκιδική και το Ελληνικό, καρκινοβατούν κάτω από τις ιδεοληψίες και τις κομματικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση λένε επίσης ότι τώρα που -κατά την άποψή τους- βελτιώνονται τα πράγματα στην οικονομία, κάνετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση σε άλλα θέματα και αυτό καταδεικνύει λανθασμένη στρατηγική. Τι απαντάτε;

Οι Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει στο «πετσί» τους την πολιτική εξαπάτηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν και μαζί με αυτές οι πολίτες είδαν τους φόρους να αυξάνονται, το αφορολόγητο να μειώνεται, τις συντάξεις να περικόπτονται και την καθημερινότητά τους να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση που επικρατεί. Οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη κυβέρνηση. Δεν τους αξίζει μια κυβέρνηση που μοναδικό μέλημά της είναι το πώς θα διατηρηθεί στην εξουσία, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα.

Ο πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε από την αρχή για μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες και με οδηγό αυτή, θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιστρέψουμε τη σημερινή μιζέρια και παρακμή που μαστίζει τη χώρα.

Αν σας ζητούσα να αξιολογήσετε συνολικά την κυβέρνηση, δεν θα βρίσκατε κάτι θετικό; Δηλαδή όλα τα κάνει λάθος πιστεύετε;

Έχουμε κατ' επανάληψη πει και αποδείξει έμπρακτα εντός του Κοινοβουλίου ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία θεωρούμε στη σωστή κατεύθυνση θα την στηρίξουμε. Στην πραγματικότητα όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι έρμαιο της ιδεοληψίας και του παλαιοκομματισμού. Εφαρμόζει ρουσφετολογικές πολιτικές προηγούμενων δεκαετιών, δημιουργεί κομματικό στρατό, μετατρέπει το λαϊκισμό σε δόγμα, υποβαθμίζει θεσμούς, «μεταχειρίζεται» τη νομοθεσία. Στη βάση αυτή δεν μπορεί κανείς να διακρίνει ουσιαστική θετικότητα.

Στα θέματα ενέργειας, πού πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει εντελώς θέση η κυβέρνηση και άμεσα;

Η κυβέρνηση κινείται στα θέματα της ενέργειας χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πλάνο και οδηγείται σε μοιραία και τραγικά λάθη. Χαρακτηριστικότερο όλων η περίπτωση της ΔΕΗ , όπου επανειλημμένα έχω πει πως ούτε ο χειρότερος εχθρός της ΔΕΗ  δε θα μπορούσε να οδηγήσει την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεωκοπίας μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια. Το 2014 η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ », την πώληση δηλαδή του 30% της ΔΕΗ  που θα περιελάμβανε μονάδες παραγωγής (λιγνιτωρυχεία, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο) και πελατολόγιο λιανικής. Αυτό θα είχε λύσει εδώ και δύο χρόνια σειρά προβλημάτων, όπως της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ , ενώ θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρησης πάνω από 1,5 δις ευρώ. Αυτή η λύση όμως, κατηγορήθηκε και λοιδορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και στη συνέχεια ως κυβέρνηση την ακύρωσε. Σήμερα αυτή η κυβέρνηση, αφού σπατάλησε δύο χρόνια εφαρμόζοντας εγκληματικές πολιτικές στη ΔΕΗ , συμφωνεί για την πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας με όρους ξεπουλήματος.

Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους ψηφοφόρους σας στα Τρίκαλα και ποιος είναι ο δικός σας επόμενος προσωπικός στόχος στην πολιτική διαδρομή;

Η πατρίδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί. Χρειάζεται όμως να αφήσουμε πίσω μας λανθασμένες πρακτικές και να προχωρήσουμε μπροστά απαλαγμένοι από νοοτοπίες που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική αλλά κυρίως πνευματική και αξιακή κρίση. Χρειάζεται να πορευθούμε με αρετή, και το παράδειγμα πρέπει να δοθεί από την κορυφή. Μοναδικός σκοπός μου, για όσο θα με εμπιστεύονται οι συμπολίτες μου στα Τρίκαλα, είναι να συνεισφέρω ένα λιθάρι στην αναδόμηση της Ελλάδας που αξίζει στα παιδιά μας.