Ο  υπεύθυνος του Τομέα  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, σχετικά με τη διάταξη που προωθεί η Κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο και με την οποία οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κρύβοντας, ως συνήθως, μια επικίνδυνη διάταξη σε ένα άσχετο νομοσχέδιο - αυτή τη φορά στο σχετικό με τους υδρογονάνθρακες - αποφάσισε να χαρακτηρίσει, μέσα σε μια νύχτα, ως μη οικοδομήσιμα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης σε όλη την Ελλάδα. Δεν επιχειρεί να βάλει κανόνες, αλλά σπέρνει την καταστροφή στον πληθυσμό των αγροτικών περιοχών.
Οικόπεδα σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία ή ο Νομός Σερρών, μετατρέπονται πρακτικά σε ‘’χωράφια’’ μηδενικής εμπορικής αξίας, αφού - με ελάχιστες εξαιρέσεις - θα απαγορεύεται να κτίσει ή να διατηρεί κανείς σε αυτά οτιδήποτε. Σπίτια, βιοτεχνίες, ακόμα και μονάδες μεταποίησης του γεωργικού προϊόντος.
Αν ισχύσει αυτό, χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες θα δουν ξαφνικά την επένδυσή τους να χάνεται. Προφανώς, δεν θα αναγκαστούν να καλλιεργήσουν τη γη τους - αν μπορούσαν θα το είχαν ήδη κάνει - αλλά να την πουλήσουν όσο - όσο ή να τη δουν να ρημάζει αναξιοποίητη.
Με μία καταστροφική διάταξη, η Κυβέρνηση χτυπάει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη και, ταυτόχρονα, δίνει τη χαριστική βολή στην οικοδομή, δηλαδή στον κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. Και όλα αυτά, χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη γεωργία μας. Το αντίθετο.
Την προσκαλούμε στον κόσμο της λογικής και της υπενθυμίζουμε, με απλά λόγια, ότι:
Η γεωργία δεν έχει ανάγκη από διαταγές, αλλά από πραγματικά ευνοϊκό περιβάλλον.
Η ιδιοκτησία - και ιδίως η μικρή και η μεσαία - δεν πρέπει να τιμωρείται, αλλά να υποστηρίζεται για να αποδώσει καρπούς για το κοινωνικό σύνολο.
Και, τελικά, η ανάπτυξη ποτέ δεν έρχεται ως αποτέλεσμα απαγορεύσεων, αλλά κινήτρων. Ας το καταλάβουν, επιτέλους, οι κύριοι της Κυβέρνησης και ας αφήσουν τις επικίνδυνες ιδεοληψίες».