Τα γυρίσματα του καιρού τα έφεραν έτσι ώστε στην 80η επέτειο από την βάρβαρη «νύχτα των κρυστάλλων» (το μαζικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938, με στόχο τους Εβραίους πολίτες όλης της χώρας) να ξεκινά στα Τρίκαλα ένα πολύ σημαντικό τριήμερο εκδηλώσεων για την εβραϊκή παρουσία στην πόλη, αλλά και για το Ολοκαύτωμα.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων υποδέχθηκε χθες ένα σημαντικό γεγονός: τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) σε μια ελληνική πόλη, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του ελληνικού εβραϊσμού, την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και την αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στον αντισημιτισμό.
Τις φετινές εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Τρικκαίων, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην IHRA, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, του Μουσείου «Βασίλης Τσιτσάνης» και του Πολιτιστικού Κέντρου «Αθανάσιος Τριγώνης».
Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή ξεκίνησαν σήμερα με τα εγκαίνια της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944 – Προσωπικές Μαρτυρίες», με το παρόν να δίνουν εκπρόσωποι και μέλη των ισραηλιτικών κοινοτήτων στη χώρα μας, πρέσβεις  των χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Ακολούθησε διάλεξη του ιστορικού, φιλολόγου και συγγραφέα Κώστα Μιχαλάκη με θέμα «Μαθητολόγια 3ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων – Μια κιβωτός στο πέλαγος της Ιστορίας» καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου «ΛΟΥΝΑ» της Ρίκας Μπενβενίστε.
Ομιλητές ήταν η κ. Οντέτ Βαρών – Βασάρ, ιστορικός στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η κ. Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα ιστορία στο ΑΠΘ, η συγγραφέας κ. Ρίκα Μπενβενίστε, που είναι ιστορικός, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσικό πρόγραμμα από τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τον μαέστρο Κωστή Παπάζογλου.
Για το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα έχουν ως κέντρο το Πνευματικό Κέντρο των Τρικάλων. Το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπρικενάου», του Κρατικού Μουσείου του Άουσβιτς, με την επιμέλεια της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα. Η κεντρική εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς από μέλη του IHRA και του ΚΙΣΕ καθώς και ομιλία από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, Luigi Marras με τίτλο «Θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα για να υπερασπιστούμε τη Μνήμη».
Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα Παιδιά» (διάρκειας 13’) του Βασίλη Λουλέ, με εισαγωγικά σχόλια του σκηνοθέτη και με συναυλία από την ορχήστρα λαϊκής μουσικής του Δήμου Τρικκαίων.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ολοκαυτώματος στην οδό Πλούτωνος.

ert.gr