Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου οι καθαρίστριες και οι καθαριστές δημοσίων σχολείων και στο νομό Τρικάλων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών δημοσίων σχολείων των Τρικάλων κ. Σταματία Τραγάνη, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών και των καθαριστών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και από ανάγκη επιβίωσης λαμβάνουν μια χαμηλότατη αμοιβή η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης εργασίας τους.

Ενώ καλύπτουν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας) το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και  χωρίς δικαιώματα.

Αμείβονται με ελάχιστα ευρώ για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 300 Ευρώ ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.

Δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα, κάτι που προκύπτει από τη νομική μορφή της σύμβασής τους (σύμβαση έργου).

Πέραν των παραπάνω, όπως επεσήμανε η κ. Τραγάνη παρότι εργάζονται καθημερινά πληρώνονται τρεις φορές το χρόνο. Για παράδειγμα από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η σχολική χρονιά οι καθαρίστριες πληρώθηκαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για όλους τους παραπάνω λόγου το Σωματείο Τρικάλων συμμετέχει στην απεργία καθώς και στην κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα, ενώ για την Παρασκευή προγραμματίζουν ενημερωτικές επισκέψεις σε φορείς των Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

– Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

– Αξιοπρεπείς αμοιβές.

– Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών,

καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

ert.gr