Η πανδημία καλπάζει. Προφανώς η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την πλειονότητα των Ευρωπαϊκών Χωρών, αλλά τα τεκμήρια της απειλητικής εξάπλωσης της διασποράς του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της μετά τον Σεπτέμβρη, είναι φανερά. Και μόνον αν αναλογιστούμε ότι τον Ιούλιο οι διασωληνωμένοι ασθενείς των ΜΕΘ είχαν φτάσει στους  8 και σήμερα υπερβαίνουν τους 135, αποδεικνύει τους τρομακτικούς ρυθμούς της νόσησης, μαζί με όλα τα άλλα δεδομένα της διασποράς. 

Τί έφταιξε και κυρίως τι ακριβώς μέτρα παίρνει η Ελλάδα στη παρούσα φάση; 

Το νέο Διάγγελμα Μητσοτάκη, οι αυταπάτες που αναγνώρισε και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός  δείχνουν ότι δεν είχαν και δεν έχουν συνειδητοποιηθεί τα ακριβή αίτια της δραματικής έξαρσης, οι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του αναμενόμενου δεύτερου κύματος και κυρίως η μαγεία της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη να μείνουμε υγιείς και στην αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι λειτουργίες της οικονομίας με μέτρα ασφάλειας. 

Στην πρώτη φάση της πανδημίας η επιβολή της γενικευμένης καραντίνας απέδωσε. Όμως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών καταλήξαμε ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε ισορροπημένα, στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα και όχι στην επανάληψη του lockdown που εισηγήθηκε η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στο οποίο οδηγούνται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλώς εξαρτάται και από την ατομική συμπεριφορά, από την ευθύνη του κάθε πολίτη. Κυρίως όμως εξαρτάται από τα μέτρα που λαμβάνει  και ελέγχει η υπεύθυνη Πολιτεία. 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που λαμβάνει είναι κατόπιν εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. 

Σε όλη όμως τη μακρά περίοδο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε ούτε όλες τις εισηγήσεις  της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ούτε τις υποδείξεις του Ηλία Μόσιαλου – εκπροσώπου της Χώρας στα Ευρωπαϊκά Όργανα ελέγχου της πορείας της πανδημίας, ούτε τις προτάσεις του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας. 

Με ευθύνη της Κυβέρνησης: 

- η Ελλάδα δεν έγινε ασφαλής τουριστικός προορισμός

- υπήρξε ανοχή για ευρύτατες εστίες συνωστισμού και μαζικής διασποράς : συναυλίες, πανηγύρια, χοροί, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, Μέσα Μαζικής Μετακίνησης - αεροπλάνα – καράβια, πλατείες, γήπεδα, μεγάλα Εμπορικά Κέντρα, Συνοικισμοί Ρομά, Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων – Μεταναστών, Εργοστάσια, Οίκοι Ευγηρίας – Γηροκομεία, γάμοι, κηδείες, εκκλησιαστικές λειτουργίες, Σχολεία… 

- δεν έγινε έγκαιρα εκτεταμένος δωρεάν δημόσιος έλεγχος με τεστ στις εστίες συνωστισμού

- δεν θωρακίστηκε έγκαιρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας

- δεν έγιναν έγκαιρα οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών – λειτουργών του ΕΣΥ

- δεν αξιοποιήθηκε το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στη πρόληψη - στον έλεγχο - στη νοσηλεία στο σπίτι – στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία

- αγνοήθηκε ο ρόλος των ΤΟΜΥ – των Ομάδων Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς – νοσηλευτές – επισκέπτες υγείας – κοινωνικούς λειτουργούς. Δεν προστέθηκε ούτε 1 ΤΟΜΥ στις 127 που παρέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε μια μεταρρύθμιση που έγινε με την συνεργασία του ΠΟΥ

- είναι αμφίβολη η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για 1200 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τα τέλη του χρόνου… 

Η Χώρα έμεινε ανοχύρωτη στην έξαρση των κρουσμάτων του αναμενόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας λόγω τραγικής αμέλειας της Κυβέρνησης της ΝΔ και όχι λόγω εισηγήσεων του κ. Τσιόδρα. Ο υπερτονισμός της ατομικής ευθύνης των πολιτών και η μονομερής στοχοποίηση της καφετέριας και του εστιατορίου από τον κ. Τσιόδρα, δεν αποτελούν άλλοθι για τη Κυβέρνηση για να αποσείσει τις δικές της πελώριες ευθύνες. Άλλωστε, αν δίνονταν σε δημοσιότητα οι συζητήσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα διαπιστώνονταν οτι εισηγήσεις για ισορροπημένα και αποτελεσματικά μέτρα σε όλες τις εστίες διασποράς, υποδεικνύονταν έγκαιρα στη Κυβέρνηση. 

Και μόνον το γεγονός ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2021 δεν περιλαμβάνει μέτρα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τη θωράκιση του ΕΣΥ και ότι το Διάγγελμα Μητσοτάκη “ ξέχασε” και τις 4000 μόνιμες προσλήψεις που εξήγγειλε στη ΔΕΘ,  καταδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται ούτε και τώρα στα ουσιαστικά μέτρα. 

Κι όμως. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εφιαλτικής πορείας της πανδημίας είναι ένα τεράστιο εθνικό καθήκον, που η Κυβέρνηση οφείλει να υλοποιεί τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις και προτάσεις που ακούει και ειδικά των ανθρώπων που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης…