Συνεχίζονται τα εξαιρετικά παραδείγματα δράσεων της σχολικής κοινότητας στον Δήμο Τρικκαίων. Αυτή τη φορά, η ποίηση παίρνει μια θέση διακαλλιτεχνικής δράσης, καθώς, στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, ένα ποίημα συναντά το κόμικ, την εικονογράφηση.
Ετσι, στο πλαίσιο των μαθημάτων (και δη, του προγράμματος Πολύτροπη Λογοτεχνία»), ο «Στρατιώτης Ποιητής» του Μίλτου Σαχτούρη οπτικοποιήθηκε και απέκτησε με τον τρόπο αυτόν «πρόσβαση» σε νεότερες ηλικίες.
Το εμβληματικό ποίημα του μεγάλου Ελληνα ποιητή διδάχθηκε από τη φιλόλογο κ.κ Θοδώρα Φαλαγκάρα και ο μαθητής Αποστόλης Αναγνώστου, με τον αδελφό του Γιώργο Αναγνώστου, μετέτρεψαν τους στίχους σε εικόνα, κατά την περυσινή σχολική χρονιά.
Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, με τη στήριξη του διευθυντή κ. Ν. Ντόγκα και με την εκπαιδευτικό του σχολείου, τίμησε την ποίηση και ταυτοχρόνως απέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και της προώθησης καινοτόμων ιδεών από τη σχολική κοινότητα.
Όπως αναφέρεται από το σχολείο «Ο μαθητής, με το ταλέντο, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, κατάφερε να “ζωντανέψει” το ποίημα στα μάτια της σχολικής κοινότητας και να το κάνει να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά μαθητών και εκπαιδευτικών, για ένα θέμα πάντα, δυστυχώς, επίκαιρο: τον πόλεμο και τις συνέπειές του».
Το ποίημα
Πρόκειται για ένα ποίημα διπλής λογοτεχνικής ταυτότητας: από τη μια είναι ένα ποίημα για την ποίηση, από την άλλη – και μέσω της ποίησης – επιχειρείται η απόδοση των όσων δραματικών έζησαν, ο ποιητής και η χώρα στην ταραγμένη δεκαετία του 1950. Το ποίημα ανήκει στη συλλογή «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο» που εκδόθηκε το 1958 και διδάσκεται στη Γ Λυκείου:

Ο στρατιώτης ποιητής

Δεν έχω γράψει ποιήματα
μέσα σε κρότους
μέσα σε κρότους
κύλησε η ζωή μου

Τη μιαν ημέρα έτρεμα
την άλλη ανατρίχιαζα
μέσα στο φόβο
μέσα στον φόβο
πέρασε η ζωή μου

Δεν έχω γράψει ποιήματα
δεν έχω γράψει ποιήματα
μόνο σταυρούς
σε μνήματα
καρφώνω

Οι εικόνες και η λιτή γλώσσα, η επανάληψη και οι φορτισμένες λέξεις, αποδίδουν στον μέγιστο βαθμό τα συναισθήματα που ο δισέγγονος του ναυμάχου του ’21, Γιώργη Σαχτούρη, περιέγραψε εμφατικά.
Σε συνδυασμό με τα ποιήματα «Το τραγούδι της αδελφής μου» (Γ. Ρίτσος) και «Δεν είμαστε ποιητές» (Γ. Σαραντάρης), οι μαθητές/τριες μαθαίνουν για προσωπικά και συλλογικά βιώματα ποιητών. Κυρίως, μέσω πλέον της οπτικοποίησης, μπορούν να κατανοήσουν το νόημα των στίχων του Σαχτούρη, να νιώσουν τα αδιέξοδα και τις εσωτερικές αγωνίες των ποιητών και, ίσως, μιας ολόκληρης μεταπολεμικής γενιάς, που εκφράστηκε με τα εργαλεία του έμμετρου λόγου.
Οι συγκεκριμένοι στίχοι μελοποιήθηκαν από τον Γιάννη Σπανό και τραγουδήθηκαν από τον Γιάννη Καραλή στον δίσκο «Τρίτη Ανθολογία» (1975), ενώ υπάρχει και ηχογράφηση με την Αρλέτα, σε εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου, το 1976. Το κόμικ υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο, στο en.calameo.com ή μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου (http://1epal-trikal.tri.sch.gr/  ή του Δήμου Τρικκαίων (www.trikalacity.gr).

Θανάσης Μιχαλάκης (Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων)