Η Πανσέληνος του Αυγούστου, ή αλλιώς Φεγγάρι του Οξύρρυγχου και Φεγγάρι της Μουρούνας, κορυφώνεται για φέτος τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Θεωρείται η μεγαλύτερη και ομορφότερη πανσέληνος του έτους, ενώ η επόμενη πέφτει στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το όνομα "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου" και "Φεγγάρι της Μουρούνας"  το έλαβε από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, καθώς τότε ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι. Στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν χωριζόταν σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους.

Τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Και φέτος η Πανσέληνος του Αυγούστου αναμένεται να γίνει πόλος έλξης και ένας καλός λόγος να κοιτάξουμε τον ουρανό όταν νυχτώσει, αφού οι εικόνες που προσφέρει είναι μαγευτικές και μοναδικές.

Εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα 

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος.​

Θεόπετρα: Ανοικτό το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου για το κοινό  

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας σας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανσελήνου Αυγούστου 2020 το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 από τις 20:00 έως τις 24:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επισκεπτών που δύνανται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός του Κέντρου είναι δεκαπέντε (15) άτομα. Επίσης, είναι υποχρεωτική η τήρηση της ενδεδειγμένης απόστασης ασφαλείας (2μ.), καθώς και η χρήση μέσων ατομικής προστασίας (μη ιατρική μάσκα, αντισηπτικό διάλυμα).

Οι επισκέπτες του Κέντρου παρακαλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του προσωπικού. 

Πληροφορίες: 2432072196  (Κ.Τ.Ε.Σ.Θ.),   2310410185 (Ε.Π.Σ., Γραφείο Β.Ε.)

Ο αρχαιολογικός χώρος του σπηλαίου Θεόπετρας παραμένει κλειστός για το κοινό.

Τρίκαλα: Μουσική παράσταση στο θέατρο του Φρουρίου 

Το Μουσείο Τσιτσάνη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων οργανώνουν μουσική παράσταση με τραγούδια, ποιήματα και κείμενα για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η παράσταση θα δοθεί την Τρίτη 4 Αυγούστου στις 9:30 το βράδυ, στο ανοιχτό θέατρο στο Φρούριο, σε σκηνοθετική επιμέλεια Χρ. Χαλβατζάρα. 

Τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Πλέσσα και άλλων θα αποδώσουν η Αναστασία Σπύρου και ο Κώστας Όκκας με τη συνοδεία ορχήστρας.

Ποιήματα και κείμενα των Ελύτη, Λόρκα, Ρίτσου, αλλά και των Θεσσαλών ποιητών και συγγραφέων , Κεφάλα, Κυρίτση, Λάνταβου, Μάντζιου , θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αντονέλλα Χήρα και Χρ. Χαλβατζάρας. 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες και τις σχετικές οδηγίες για την αποφυγή συνωστισμού, με περιορισμένο αριθμό θέσεων. Για τον λόγο αυτό, η προσέλευση θα επιτρέπεται μόνο στους κατόχους Δελτίων Ελεύθερης Εισόδου.  

Τα Δελτία αυτά θα είναι διαθέσιμα στο κοινό από 31 Ιουλίου μέχρι 4  Αυγούστου στο «Μουσείο Τσιτσάνη», τις ώρες  9 το πρωί έως 3 το μεσημέρι.  

Την Τρίτη 4 Αυγούστου θα ονειρευτούμε, μαζί, κάτω απ’ το ολόγιομο φεγγάρι. 

trikalaenimerosi.gr