Έχοντας ουσιαστικά ολοκληρώσει τη δεύτερη εβδομάδα «αυτοπεριορισμού» στο σπίτι, με σκοπό να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους οικείους μας, αλλά και το γενικότερο κοινωνικό σύνολο, προκύπτουν συνεχώς ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό (SARS-Covid-19).

Για ολόκληρο τον πληθυσμό η περίοδος που διανύουμε φαίνεται να είναι αρκετά αγχώδης.

Τί συμβαίνει όμως σε μια κατηγορία του πληθυσμού, η οποία θα έπρεπε να διάγει μία σαφώς λιγότερο αγχωτική περίοδο, δηλαδή  στις εγκυμονούσες γυναίκες.

Είναι μία έγκυος γυναίκα περισσότερο ευάλωτη στο να νοσήσει από τον ιό SARS-COVID-19 σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό;

Αναμφισβήτητα, η περίοδος της κύησης είναι μια περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες είναι σημαντικό να προστατεύονται από ασθένειες.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας όμως, σχετικά με την λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες από δημοσιευμένες αναφορές που να σχετίζονται με την επίπτωση του ιού στην εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της κύησης παρατηρούνται κάποιες ανοσολογικές και λειτουργικές αλλαγές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος από ιογενή αίτια, συμπεριλαμβανομένου και του  SARS-CoV-2.

Επομένως, είναι πιθανό μια εγκυμονούσα γυναίκα να εμφανίσει την νόσο με ήπια ή σοβαρή συμπτωματολογία, καθώς επίσης δεν αποκλείεται η εμφάνιση θνητότητας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα δεδομένα.

Ένα ακόμη γεγονός που φαίνεται να απασχολεί τις εγκύους, είναι η μετάδοση του ιού, αν οι ίδιες νοσήσουν, στο έμβρυο.

Σύμφωνα πάντως με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία τονίζεται ότι είναι περιορισμένα, δε φαίνεται να μεταδίδεται ο ιός από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πολύ λιγότερα στοιχεία υπάρχουν δε για τη μετάδοση του ιού την ώρα του τοκετού. Σε περιορισμένες πρόσφατες μελέτες περιστατικών βρεφών, που γεννήθηκαν από μητέρες με το COVID-19, κανένα από αυτά δε βρέθηκε να είναι θετικό στον ιό.

Υψίστης σημασίας επίσης, για μια γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως συστήνεται  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO 2020).

Να παραμένει δηλαδή στο σπίτι και να έρχεται σε επαφή μόνο με οικεία άτομα, να πλένονται σχολαστικά τα χέρια με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με το πρόσωπο, σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος να χρησιμοποιείται ο αγκώνας και για οποιαδήποτε άλλη ενόχληση να επικοινωνεί άμεσα με τον ιατρό που την παρακολουθεί.  

Εκτός από τη σωματική υγεία, μία έγκυος είναι σημαντικό να φροντίζει το ίδιο καλά και την ψυχική της υγεία.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης άλλωστε, δεν παύει κάτω από τις όποιες συνθήκες να είναι μια περίοδος, η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ηρεμία και να πλαισιώνεται από ευχάριστα συναισθήματα. Υπό συνθήκες απαραίτητης απομόνωσης με άλλα λόγια, είναι σημαντικό η εγκυμονούσα γυναίκα να κρατήσει ενεργές τις κοινωνικές της επαφές, με τη βοήθεια βέβαια της τεχνολογίας.

Η συνομιλία με βιντεοκλήση για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα στους συνομιλητές να έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, πράγμα το οποίο τους βοηθά στη διατήρηση του αισθήματος  του ανήκειν σε μία ομάδα.

Επίσης, η οργάνωση της ημέρας και η σωστή διαχείριση του χρόνου παραμονής στο σπίτι, βοηθά την έγκυο να ασχοληθεί με πράγματα που πριν μπορεί να μην είχε το χρόνο να εστιάσει σε αυτά .

Επιπρόσθετα, ένα καθημερινό πλάνο έστω και επαναλαμβανόμενης ρουτίνας για τις ημέρες της απομόνωσης, μπορεί να δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και τάξης.

Τέλος, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι ένας ακόμη τρόπος που συμβάλει στην καλή ψυχική υγεία της εγκύου.

Συγκεκριμένα, η σωστή διατροφή, η επαφή με την άσκηση και η απαραίτητη ξεκούραση είναι πράγματα που θα ενισχύσουν την οργανισμό της εγκύου και θα αυξήσουν το αίσθημα της ευεξίας και της μη παραίτησης του εαυτού, συναισθήματα αρκετά σημαντικά να κρατούνται ενεργά υπό τις συνθήκες που βιώνουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας των Τρικάλων, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του Covid-19 λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 10:00 με 14:00, παρέχοντας υπηρεσίες κυρίως τηλεφωνικά και μέσω skype.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24310 73385,  24310 70626.

Όλες οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται δωρεάν.