Στη νέα εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ θα συγχωνευτούν οι εταιρείες Τυράς ΑΕ, Όλυμπος ΑΕ και Ροδόπη ΑΕ, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ομίλου Τυράς, Δημήτρης Σαράντης. Οι εταιρείες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα είναι, επίσης, θυγατρικές της νέας εταιρείας.

Παράλληλα ο κ. Σαράντης ανακοίνωσε ότι η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία δρομολογεί επενδύσεις ύψους3 5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου ενώ προχωρεί σε διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση, προκειμένου να επιτύχει οικονομίες κλίμακας κακι να περιορίσει τα λειτουργικό του κόστος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαράντης, «με την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις 35 εκατ. Ευρώ που θα αφορούν την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, τον τομέα των logistics και την διεύρυνση των ψυκτικών χώρων».

Εν τω μεταξύ, η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων εφέτος συρρικνώθηκε σημαντικά, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία κι όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας κ. Μιχάλης Σαpάντης «οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από το 2015».

Οι ιδιοκτήτες του ομίλου (από αριστερά) Τάκης και Μιχάλης Σαράντης

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων στον τομέα των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 12% ενώ στη λεγόμενη μικρή αγορά πιθανόν να έχουν φτάσει ακόμη και το 20%.

Ο όμιλος στην διάρκεια του 2016 θα έχει, όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Σαpάντης, συνολική αύξηση πωλήσεων περίπου 2%, μόνο που αυτή θα προέλθει αποκλειστικά από τις ξένες αγορές.

Ειδικότερα για το 2016 προβλέπει ότι οι πωλήσεις του ομίλου θα διαμορφωθούν περί τα 310 εκατ. ευρώ και το ΕΒΙTDA θα εμφανίσει μείωση κατά περίπου 10%, δηλαδή θα διαμορφωθεί περί τα 40 εκατ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος οι πωλήσεις του εξωτερικού -συμπεριλαμβάνονται οι εξαγωγές και οι πωλήσεις δύο θυγατρικών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία – παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% και αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120 εκατ. ευρώ από 95 εκατ. ευρώ το 2015 και οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς στα 190 εκατ. ευρώ.

Το 2015 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 303,1 εκατ. ευρώ -και τα κέρδη μετά από φόρους στα 15,4 εκατ. ευρώ – έναντι 294,3 εκατ. ευρώ το 2014.

Ο όμιλoς απασχολεί 1.080 εργαζομένους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ