Tην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητούν με κοινή τους πρωτοβουλία η ΣΕΦΑΑ Τρικάλων και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με κοινή τους πρωτοβουλία. Σε επιστολή τους προς τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκη, τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου, τον δήμαρχο Καλαμπάκας Χρ. Σινάνη, τον δήμαρχο Φαρκαδόνας Αθ. Μεριβάκη, τον δήμαρχο Πύλης Κ. Μαράβα, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχ. Μπάρδα, τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Αθαν. Γραβάνη η οποία κοινοποιείται επίσης στην Εισαγγελέα Τρικάλων κα. Ευαγγελία Πούλιου ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για την χαλαρότητα που επιδεικνύουν έως τώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Στην επιστολή (την υπογράφουν ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Γιάννης Κουτεντάκης, ο Διευθυντής  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μπουλούμπασης και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βάσω Κάκλα) που τιτλοφορείται αδυναμία εφαρμογής του νόμου περί καπνίσματος αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμοι Κύριοι,
Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στο κάπνισμα σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Αποτέλεσμα της παράνομης αυτής πρακτικής είναι ότι χιλιάδες νέοι και νέες (και όχι μόνο) μετατρέπονται αναγκαστικά σε παθητικούς καπνιστές, υποθηκεύοντας έτσι το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ακούσιοι μαθητές ενός μεγάλου διδασκαλείου ανυπακοής στη νομιμότητα.
Ως δάσκαλοι και υπεύθυνοι για την Παιδεία και την ποιότητα ζωής χιλιάδων νέων στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των νόμων του Κράτους δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση όλων, και ιδιαίτερα των άμεσα εμπλεκομένων αρμοδίων Αρχών.
Παρακαλούμε όπως συνδράμετε για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους».   
Όπως ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής, ο κ. Κουτεντάκης  είναι «η πρώτη κίνηση που γίνεται από εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει όλοι οι φορείς που απευθυνόμαστε να συντονιστούν». Η. κ. Κάκλα σημείωσε ότι «είναι μια κίνηση ουσιαστική και όχι εντυπωσιασμού, βάζουμε το πρόβλημα στο τραπέζι γνωρίζοντας ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθούν αλλά θα κερδίσουμε σε υγεία και ποιότητα ζωής». Ο κ. Μπουλούμπασης με τη σειρά του  τόνισε ότι «και οι καπνιστές ζητούν την εφαρμογή του νόμου», ενώ στάθηκε στην απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών.
Τέλος ο κ. Ι. Θεοδωράκης, καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας στο ΤΕΦΑΑ, με εργασίες πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο πρόσθεσε ότι «αν θες να μειώσεις το κάπνισμα πρέπει να εφαρμόσεις την απαγόρευση», ενώ αναφέρθηκε και στο προγράμματα ευαισθητοποίησης μαθητών τα οποία «τρέχουν» διαδικτυακά και ήδη 400 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα τα εφαρμόζουν.