Μια ξεχωριστή ταινία για το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων, δημιουργήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, και προβάλλεται σε οθόνη εντός του μνημείου.

Το χαμάμ του Οσμάν Σαχ των Τρικάλων ήταν γνωστό από περιηγητές του 17ου αι. και από το σχέδιο πόλης του 1885, χωρίς ωστόσο να είναι επιβεβαιωμένη στη σύγχρονη εποχή η θέση του.

Η ανακάλυψή του πίσω από τους τοίχους των παλαιών φυλακών κατά τις εργασίες μετατροπής τους σε πολιτιστικό χώρο αναστατώνει τους ειδικούς και την τοπική κοινωνία.

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων προχωρά σε ανασκαφική έρευνα και στη συνέχεια σε έργο αποκατάστασης του μνημείου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στην αναβάθμιση της περιοχής όσο και στην ανάδειξη ενός συνόλου μίας σημαντικής ιστορικής περιόδου των Τρικάλων.

Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου υλοποιήθηκαν απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων στο πλαίσιο του υποέργου 1, «Προστασία – Ανάδειξη οθωμανικού λουτρού στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων» στο έργο «Προστασία - Ανάδειξη οθωμανικού λουτρού στο υπό δημιουργία Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Το υποέργο 1 εντάχθηκε το 2014 με προϋπολογισμό 1.000.000 € στο Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία».

Το έργο αποκατάστασης και η παρούσα ταινία συγχρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δείτε την ταινία που αναρτήθηκε στο Youtube για το κοινό: