Στις 13/2/2017 ξεκίνησε η δεύτερη συνάντηση για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europeans for Peace με τίτλο “Roma – from Exclusion to Integration, Education and Development”. Τόπος συνάντησης: το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης». Στο πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται από το γερμανικό ίδρυμα EVZ (Enrinnerung Verantwortung Zukunft), συμμετέχουν και  δυο άλλα σχολεία από το εξωτερικό - το σχολείο Oberstufenzentrum Logistik, Touristik und Steuern από την Γερμανία και το Liceum Ogólnokształcące im. St. Staszica w Lublinie από την Πολωνία. Η Πρώτη συνάντηση  είχε γίνει στο Λούμπλιν της Πολωνίας το Σεπτέμβριο του 2016.
13/2/2017: Την πρώτη μέρα του προγράμματος στα Τρίκαλα λοιπόν και συγκεκριμένα στο χώρο του σχολείου μας, 3ου ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης», μετά από παρουσιάσεις των μαθητών από τις τρεις χώρες σχετικά με τους Ρομά και την εκπαίδευση, συμμετείχαν όλα τα μέλη της ομάδας σε Interview Workshop  για να ετοιμαστούν για τις συνεντεύξεις με παιδιά Ρομά την επόμενη μέρα.
14/2/2017: Μια μικρή ομάδα 4 μαθητών και 6 καθηγητών πήγε στο 5ο Γυμνάσιο όπου μας περίμενε η Διευθύντρια, κα Φανή Σμιξιώτη, και μια ομάδα μαθητών μεταξύ των οποίων ήταν 4 παιδιά Ρομά. Οι μαθητές με 2 καθηγήτριες πήγαν σε μια μικρή αίθουσα για να μιλήσουν για τη σχέση των μαθητών με το σχολείο διότι τα παιδιά της ομάδας Europeans for Peace ήθελαν να εντοπίσουν τα συναισθήματα, τις ελπίδες και  τους στόχους των παιδιών Ρομά σε σχέση με την εκπαίδευση. Τα χαμόγελα των παιδιών όταν βγήκαν από την αίθουσα και η θέλησή τους να συνεχίσουν την συνομιλία μετά από την συνέντευξη μας γέμισε με χαρά και ελπίδα. Στη συνέχεια όλη η ομάδα που αποτελείται από 42 μαθητές (10 από τη Γερμανία, 10 από την Πολωνία και 22 από τα Τρίκαλα) μαζί με τις 6 καθηγήτριες που εμπλέκονται (2 από κάθε χώρα) συναντήθηκε στο 18ο Δημοτικό Σχολείο στο Κηπάκι όπου μας υποδέχτηκε ο Διευθυντής, κος Τασίκας και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου καθώς και οι μαθητές. Χωριστήκαμε κατόπιν σε 4 ομάδες και μπήκαμε σε αίθουσες να μιλήσουμε με τα παιδιά Ρομά.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τα 157 μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο σχολείο, τα 150 είναι Ρομά. Όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη μέρα, η ομάδα Europeans for Peace έκανε ερωτήσεις στα παιδιά του σχολείου για να μάθουν πώς  βλέπουν το σχολείο, πόσο σημαντικό είναι για αυτούς, πόσο συχνά πηγαίνουν, ποια όνειρα έχουν και πολλά ακόμα. Οι ερωτήσεις ήταν πολύ καλές ενώ μερικές δεν ήταν προσχεδιασμένες αλλά αυθόρμητες.  Οι απαντήσεις μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Τα γλυκά χαμόγελα, τα κατάμαυρα έξυπνα μάτια, ο σεβασμός και το ενδιαφέρον που έδειξαν τα μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου την ώρα που γινόταν η συνομιλία γέμισαν τις καρδιές μας με δυνατά ανάμειχτα συναισθήματα – χαράς, λύπης, ελπίδας...


Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Σμιξιώτη, τον κο Τασίκα, τους εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου και του 18ου Δημοτικού και φυσικά τους μαθητές που μας μίλησαν.
Την Τετάρτη 15/2 η ομάδα επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας όπου μας καλωσόρισε ο κος Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετά τις βασικές του σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής και στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης/Γερμανίας, ο κος Γκόβαρης έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στις Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Tubingen/ Γερμανία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις εξής θεματικές περιοχές: Πολυπολιτισμική κοινωνία και εκπαιδευτικές ανισότητες, εθνοτικές προκαταλήψεις και ρατσισμός, διδασκαλία και μάθηση. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τέσσερεις παρουσιάσεις  σχετικά με το θέμα μας που είχαν ετοιμάσει  σπουδαστές και καθηγητές της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ειρήνη Λιάκου, την Ελένη Χειραδάκη, την Μαρία Ασιμάκη, την Φανή Βαλαή, την Βίκυ Κοκκίνη, τον Κώστα Μάγο και πάνω απ’όλα την Φάννυ Μπονώτη , η οποία οργάνωσε και ολόκληρη την  εκδήλωση. Η Φωτεινή Μπονώτη είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και κάτοχος Master στην Ανάπτυξη του Παιδιού, Institute of Education, University of London. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2000 διδάσκει στο Προπτυχιακό και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αργότερα επισκεφτήκαμε το ΙΑΚ  (κέντρο στήριξης των Ρομά) στο Αλιβέρι, Νέας Ιωνίας, καθώς και τον οικισμό Ρομά της περιοχής.
Την Πέμπτη είχαμε τη τιμή να ακούσουμε τον κο Γιώργο Λεπενιώτη μαζί με την υποψήφια Phd  Δήμητρα Νίκα να παρουσιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στη χώρα μας και τη σχέση των Ρομά με την  εκπαίδευση. Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια πλούσια σε χρώμα και ήχους παρουσίαση του βιβλίου «Με Στέκι τον Ουρανό» - μια συλλογή δειγμάτων Ρομά που κατέγραψε ο κος Λεπενιώτης, και κατέληξε με μια μικρή συναυλία των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» για την οποία ένα μικρό συγκρότημα είχε γράψει το δικό τους τραγούδι, και τους ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό.
Πολύ γρήγορα έφτασε η τελευταία μέρα της συνάντησης, 17/2/2017. Η τελετή λήξης έγινε στο Μουσείο Τσιτσάνη υπό την αιγίδα του κου Στέλιου Καραγιώργου και φυσικά του Δήμου Τρικκαίων.  Προηγήθηκε ξενάγηση του μουσείου από την αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βασιλένα Μητσιάδη, και ακολούθησε μια μικρή ταινία με θέμα τη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη στα αγγλικά. Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. ‘Εφη Λεβέντη. Η αυλαία έπεσε με μια όμορφη ερμηνεία του αγαπημένου τραγουδιού των Ρομά «Erdelezi» από τέσσερις μαθήτριες  του 3ου Λυκείου σε συνοδεία κλαρίνου, αρμόνιου και κιθάρας.


Αναμφισβήτητα ήταν μια εβδομάδα γεμάτη πρωτόγνωρες εμπειρίες για όλους μας. Μια εβδομάδα γεμάτη χαρά, ζεστασιά και ελπίδα. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας υποστήριξαν σ’ αυτή τη προσπάθεια να ενώσουμε παιδιά διαφορετικών χωρών και να καταπολεμήσουμε τις άδικες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν πολλά μέλη της κοινωνίας μας.
Ομάδα Μαθητών                     Παιδαγωγική Ομάδα
Μαρία Αυγέρη                Ευάγγελος Αργυρόπουλος (Διευθυντής)
Μαργαρίτα Γκάγκα                Μαρία Σαμαρά
Αλεξάνδρα Γκέκα                Κριστίν Φέρνες-Ρουσιαμάνη
Ιωάννα Δήμζα*
Χρήστος Χατζηγάκης                    Μουσικοί  (Μουσείο Τσιτσάνη)
Γεράσιμος Καραθάνος                Αποστόλης Γούσιος (αρμόνιο)
Ελένη Κιώρη                    Γιάννης Μπάος (κλαρίνο)
Ευαγγελία Κόκκα*                Λευτέρης Τσικρικάς  (κιθάρα)       
Αικατερίνη Κυριάκου                              Μουσικοί – μαθητές του 3ου ΓΕΛ
Σωτήριος Λέγκας                Μυρτώ Μελλισίδη
Μαρία Λιούλιου                Ευαγγελία Μέρμυγκα
Κέλυ Μαγούλα                    Σοφία Μπαλαούτσου
Κατερίνα Μπαταγιάννη*            Θοδωρής Μπαμπούρης
Γεωργία Μπελέφα                Λυδία Παπαγώρα
Ευθυμία Παπαβασιλείου            Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
Ιωάννα Παπαποστόλου            Ζωή Τσαγαδοπούλου
Δήμητρα Παράσχη   
Χριστίνα Σιάνγκα
Σταυριανή Τασίκα
Ελένη Τσιάντα
Ευρυδίκη Τσόλα
Έλλη Τσουρβάκα
*συμμετείχαν και στο μουσικό πρόγραμμα