Ψηφιακές, προγραμματιστικές αλλά και κατασκευαστικές δεξιότητες στη Ρομποτική θα ξεδιπλώσουν Τρικαλινοί μαθητές στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, το οποίο διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων στις 4 Δεκεμβρίου.
Πρόκληση των μαθητικών Ομάδων Ρομποτικής είναι η παρουσίαση ψηφιακών έργων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σε μαθήματα Πληροφορικής ή σε εκπαιδευτικές δράσεις, κάνοντας χρήση των πακέτων Ρομποτικής (Robot-Kit) τα οποία προμήθευσε ο Δήμος Τρικκαίων σε σχολικές μονάδες.

Στόχευση της εκπαιδευτικής δράσης είναι η υποστήριξη της δημιουργικότητας των μαθητών, γι’ αυτό και το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα βραβεύοντας κάθε συμμετοχή, αλλά να προβάλλει καινοτόμες ιδέες και κατασκευές ρομποτικής στο ευρύ κοινό και την τοπική κοινωνία. Ο χώρος που επιλέχθηκε για να εκτεθούν οι ρομποτικές κατασκευές είναι το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Τρικάλων στην οδό Κατσιμήδου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ στο Φεστιβάλ θα πάρουν μέρος 30 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Τρικκαίων, τα Λύκεια Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας καθώς και οι μαθητές του σχολείου των Φυλακών Τρικάλων.

Το Φεστιβάλ ευνοεί την συνεργασία των εκπαιδευτικών Πληροφορικής με εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων και φυσικά δίνει την ευκαιρία στη εκπαιδευτική κοινότητα να αναδειχθεί η δημιουργικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, παρουσιάζοντας τα έργα τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και να ενισχυθεί η επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ θα έχει το 7ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων το οποίο διακρίθηκε σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης της “W.R.O. Hellas”, στέλνοντας μάλιστα την μαθητική Ομάδα Ρομποτικής σε δύο Παγκόσμιες Ολυμπιάδες, στην Ντόχα του Κατάρ όπου κατέλαβε την 19η θέση και στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου και κατέκτησε την 8η θέση παγκοσμίως και βραβεύθηκε ως “Ολυμπιακή Ομάδα”.

ert.gr