Ένα διαφορετικό μάθημα έκαναν την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου οι μαθητές του Α4 τμήματος του σχολείου μας. Με την συνοδεία της διευθύντριας κ. Αθανασίας Τσιοτινού και του φιλόλογου κ. Κωνσταντίνου Μιχαλάκη επισκέφτηκαν την έκθεση για το Άουσβιτς που φιλοξένησε το Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων.
Η έκθεση ήταν προσφορά της Πολωνικής πρεσβείας στην πόλη μας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα και την εβραϊκή παρουσία στην πόλη μας.
Ο κ. Μιχαλάκης εξήγησε στους μαθητές όσα έβλεπαν και διάβαζαν, ενώ ταυτόχρονα μίλησε όχι μόνο για την ιστορία των Τρικαλινών Εβραίων,α λλά και για τα δραματικά γεγονότα της κατοχής. Επιπλέον, ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε στην εξόντωση των Ρομά από τους Γερμανούς, στις γυναίκες του Άουσβιτς, στις εκτελέσεις, στα ιατρικά πειράματα που γίνονταν με πειραματόζωα τους κρατουμένους, στην τρομοκρατία και το σύστημα τιμωριών που επικρατούσε, την καταναγκαστική εργασία, την πείνα, τις άθλιες συνθήκες ζωής των κρατουμένων, στο πως διαπράχθηκε η μαζική εξόντωση. Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει την παρουσία των Ελλήνων στο στρατόπεδο.
Κατόπιν, οι μαθητές επισκέφτηκαν το μνημείο που στήθηκε πρόσφατα στη μνήμη των 139 Τρικαλινών Εβραίων, το εξωτερικό της Συναγωγής και τις εργασίες που γίνονται σε αυτήν, καθώς και άλλα σημεία εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.