Η ΛΑ.Ε. χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες οι οποίοι βγήκαν πάλι στο δρόμο προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τα νοικοκυριά τους.
Τα μνημόνια και ιδιαίτερα οι μνημονιακοί νομοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και την ασφάλιση των αγροτών, έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.
Η ΛΑ.Ε. τονίζει ότι είναι τραγική η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες. Διότι:
1) Με το νέο φορολογικό σύστημα τα αγροτικά εισοδήματα κατ’ ουσία λεηλατούνται. Για να δημιουργηθούν πλεονάσματα, που απαιτούν δανειστές και τραπεζίτες.
2)Το ασφαλιστικό σύστημα, το »τερατούργημα» Κατρούγκαλου, στην πλήρη ανάπτυξη του, λειτουργεί ως ένα άλλο βάρβαρο φορολογικό σύστημα αφαίρεσής πολύτιμων πόρων από την αγροτική οικογένεια.
3) Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Τραπεζίτες και πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα με εργαλείο, όπως οι διάφορες »κάρτες» και η συμβολαιακή γεωργία.
4) Το κόστος παραγωγής σε όλα τα προϊόντα τραβάει την ανηφόρα. Πετρέλαιο και Ενέργεια εχούν αυξηθεί δραματικά . Ενώ οι πολυεθνικές που εμπορεύονται αγροχημικά κάνουν πάρτι κάτω από τη μύτη των αρμοδίων.
5) Ο Φ.Π.Α των εφοδίων έχει φθάσει σε ύψη πρωτόγνωρα, υπονομεύοντας την παραγωγή, τις χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και το κόστος του τελικού προϊόντος.
Η ΛΑ.Ε. μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:
-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και διατήρηση του ΟΓΑ ως φορέα ασφάλισης των αγροτών.
-Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και καμία μείωση της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση
-Ακύρωση και ανάκληση όλων των φορολογικών μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου.
-Αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ στο καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.Ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού και για τους αγρότες.
-Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.Ευρεία σεισάχθεια στα χρέη και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστικές ρυθμίσεις στους υπόλοιπους αγρότες.
Γα να λυθούν όμως τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:
α)Η κατάργηση των μνημονίων και η άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και η βαθειά διαγραφή του.
β)Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
γ)Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
δ)Έξοδος από την Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.Σύγκρουση και απειθαρχία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.
ε)Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά »πετάει έξω» τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε Τρικάλων