Αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης υπήρχαν στην ατμόσφαιρα την Τρίτη 22/06, όπως διακρίνεται χαρακτηριστικά στο στιγμιότυπο της μετεωρολογικής κάμερας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Πεντέλης και έχει κατεύθυνση προς την πόλη της Αθήνας.

Παράλληλα, οι μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά ξεπέρασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στα Τρίκαλα η θερμοκρασία έφτασε τις θερμές ώρες της ημέρας του 38.3 βαθμούς Κελσίου.

Στον παραπάνω πίνακα που περιέχεται στην εικόνα παρουσιάζονται οι 8 υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η πορεία του καιρού στα Τρίκαλα 

Πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να δείξει το θερμόμετρο την Τετάρτη 23 Ιουνίου στα Τρίκαλα, με την υψηλή θερμοκρασία να παραμένει στα ίδια επίπεδα και κατά τις απογευματινές ώρες. 

Η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει από τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς σε άνοδο θα βρίσκονται και οι ελάχιστες τιμές, διαμορφώνοντας σταδιακά συνθήκες καύσωνα. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο τις επόμενες 2 ημέρες και ειδικά προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας, ο υδράργυρος στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα εκτοξευτεί και πάνω από τους 42°C. Δηλαδή σε τοπικό επίπεδο θα φτάσει και τους 43°C (και ίσως με ευνοϊκό άνεμο τους 44°C αλλά αυτό δεν το γνωρίζει κανείς αν τελικά γίνει). 

Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές, όπου το θερμόμετρο θα ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, βρίσκονται οι νομοί της Θεσσαλίας, εκτός της Μαγνησίας λόγω της θάλασσας.  

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, λόγω της θαλάσσιας αύρας, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-5°C χαμηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες απομακρυσμένες από τις ακτές περιοχές, αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος, προσθέτοντας πως ο καύσωνας που έρχεται ΔΕΝ θα τελειώσει την Κυριακή. Φαίνεται ότι θα μας ταλαιπωρήσει έως τουλάχιστον και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Άρα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ημέρες. Ίσως πέσει πρόσκαιρα πολύ λίγο η θερμοκρασία τη Δευτέρα αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην "τάση" που θέλει να εγκαθίστανται για πολλές ημέρες οι πολύ θερμές αέριες μάζες.

trikalaenimerosi.gr