Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια αποθήκη ψυχών, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Θεσσαλών Δρώμενα» στην τηλεόραση της TRT.

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη κατάσταση και η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να προασπίσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει από την πρώτη στιγμή απευθύνει ένα σαφές μήνυμα απέναντι στους παράνομους μετανάστες, είπε ο κ. Σκρέκας: «Μην προσπαθείτε να έρθετε στην Ελλάδα, γιατί θα γυρίσετε πίσω».

Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, σημείωσε ο Υφυπουργός, είναι να στηρίξει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερος βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Για γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί γρήγορα ο κυβερνητικός σχεδιασμός, δηλαδή να κλείσουν οι ανοιχτές δομές, τύπου Μόριας και να δημιουργηθούν κλειστές, ελεγχόμενες δομές, ώστε να επιταχυνθούν και οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

«Έτοιμη και αποφασισμένη η Κυβέρνηση»

Κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο Υφυπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι.

Όλο αυτό το διάστημα έχουν ψηφισθεί δεκάδες νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που αποτελεί μια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.

Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση γιατί μεταφέρει αρμοδιότητες της πολιτικής ηγεσίας στην κρατική μηχανή, αποδεικνύοντας ότι εμείς σεβόμαστε το έργο των δημοσίων υπαλλήλων και τη συνέχεια του κράτους, είπε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα για την αγροτική πολιτική, επισήμανε ότι λύθηκαν μερικά σημαντικά προβλήματα, νομοθετήθηκαν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην αγροτική παραγωγή, ενώ μειώθηκε η φορολογία και αποσυνδέθηκε το εισόδημα των αγροτών από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η καρέκλα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μια καρέκλα που σου δίνει μια δυνατότητα να βοηθήσεις τον τόπο σου. [...] Είναι μια δυνατότητα και μια ευκαιρία δημιουργίας. [...] Και να συμβάλεις σε μια μεγαλύτερη προσπάθεια που κάνει μια Κυβέρνηση».

«Η Μεσοχώρα θα προχωρήσει»

Μιλώντας για το Φράγμα της Μεσοχώρας, ο Υφυπουργός δήλωσε με έμφαση ότι «η Μεσοχώρα θα προχωρήσει, όπως επίσης και το έργο της μερικές μεταφοράς (πλημμυρικών) υδάτων από τον Αχελώο κάμπο στο Θεσσαλικό κάμπο, ζητήματα στα οποία είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τρίκαλα.

Το έργο της Μεσοχώρας αναμένεται να είναι έτοιμοι σε περίπου 30 μήνες, μετά δηλαδή το 2022, καθώς πρέπει πρώτα να ξεμπλέξουν τα πολλά κουβάρια που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση που έρχεται στο ζήτημα του νερού, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, σχεδιάζουμε έργα σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό πλαίσιο άλλωστε, συμπλήρωσε, έχει συσταθεί με απόφαση του Πρωθυπουργού η Επιτροπή για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών (ΕΣΑΑΥ), ώστε για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο να ΄σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα που θα διασφαλίσουν το αύριο της ελληνικής γεωργίας.