Στις νομοθετικές διατάξεις που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να διευκολύνει τους αγρότες να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν αυτή την περίοδο σε εργατικά χέρια για τη συγκομιδή της παραγωγής, αναφέρθηκε την Κυριακή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Επιλογές».

Ειδικότερα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα μέσα Απριλίου, άνοιξε ο δρόμος για την ανανέωση για έξι μήνες των υφιστάμενων αδειών εργασίας που κατέχουν πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και για την έκδοση νέων αδειών για τρεις μήνες, για μία μόνο φορά, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι προσωρινά αδειοδοτούμενοι εποχικοί εργάτες θα απασχολούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Επιπλέον, σε Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες που θέλουν να μετακαλέσουν για εποχιακή απασχόληση πολίτες τρίτων χωρών, να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ως τις 20 Ιουνίου.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για τους ανέργους Έλληνες που διαμένουν στην περιφέρεια, να αναζητήσουν εργασία στον αγροτικό τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η Κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πραγματικά επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Γενικότερα, προσέθεσε, η κυβερνητική πολιτική για τον αγροτικό τομέα στηρίζεται σε τρεις άξονες:

- Την άμεση στήριξη των κλάδων στους οποίους σημειώθηκε πτώση πωλήσεων λόγω κορωνοϊού.

- Τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία (εγγυήσεις 450 εκ. ευρώ και απευθείας δάνεια 200 εκ. ευρώ) για τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

- Τις επενδύσεις ύψους 2 δις ευρώ (από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης) που από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται.