Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε ο αναπτυξιακός νόμος (4399/2016) που ψήφισε πριν από 33 μήνες στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας.
Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης που συνυπέγραψεο κ. Σκρέκας με άλλους 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνεται ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια καθιστούν αναποτελεσματικό το νόμο, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν χρήματα στην αγορά σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα.
Επιπλέον, καθώς έχουν αφαιρεθεί δικλείδες ασφαλείας που υπήρχαν σε προηγούμενους αντίστοιχους νόμους για την αντικειμενική αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, δημιουργούνται σημαντικά κενά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαφάνειας και ευνοούνται οι αντι-αναπτυξιακές λογικές της εξυπηρέτησης ημετέρων εις βάρος της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης καλείται να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα και ειδικότερα:
- Αν θεωρεί αξιόπιστη τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων.
- Πόσα επενδυτικά σχέδια έχουν λάβει χρηματοδότηση.
- Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκροτήθηκε το Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών.
- Ποια διαδικασία ακολουθείται ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις αποφάσεις συγκρότησης των επιτροπών που αξιολογούν, εξετάζουν και ελέγχουν τις επενδύσεις.