Απαντήσεις για το μέλλον των εξετάσεων των αδειών οδήγησης ζήτησε ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη.
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ανυπέρβλητα τα προβλήματα στις Σχολές Εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών που έχουν προκληθεί από την αποχή των εξεταστών. Αναφέροντας ότι, «οι ιδιοκτήτες Σχολών Οδήγησης καταγγέλλουν πως περισσότεροι από 70.000 υποψήφιοι οδηγοί πανελλαδικά, δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, επειδή δεν πραγματοποιούνται πλέον εξετάσεις». Ειδικότερα, για τους τελευταίους εννέα μήνες, περίπου, και για καμία κατηγορία διπλωματών οδήγησης, δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις.Ο λόγος είναι ότι οι εξεταστές (υπάλληλοι των Περιφερειών της χώρας) πραγματοποιούν αποχή από τις εξετάσεις. Η αποχή γίνεται σε συνεχεία της, από 1 Μαΐου 2018, μη καταβολής αποζημίωσης στους εξεταστές από το υπουργείο Μεταφορών για εκτός ωραρίου εργασία. Ενώ ταυτόχρονα καταργεί και τη σχετική αποζημίωση στους υπαλλήλους- εξεταστές για την παροχή του έργου των εξετάσεων εκτός ωραρίου εργασίας. Σαν συνέπεια των θεμάτων αυτών πολλοί υπάλληλοι οδηγήθηκαν σε αποποίηση του έργου του εξεταστή.
Το ζήτημα έχει προξενήσει μεγάλη αναστάτωση και στις σχολές οδηγών πουαιτούνται να λυθεί άμεσα το ζήτημα. Ζητώντας μάλιστα να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το όποιο αφορά την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων, αλλά η ψήφισή του συνεχώς παίρνει παρατάσεις.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα στις Σχολές Οδηγών,υπογραμμίζοντας ότι«τα αυτοκίνητα των Σχολών παραμένουν καθηλωμένα ενώ τα έξοδα τρέχουν». Ως αποτέλεσματων δυσκολιών αυτών, 5.000-6.000 εκπαιδευτές έχουν σταματήσει τη λειτουργία των γραφείων τους. Οι υποψήφιοι αντίστοιχα, είναι απρόθυμοι να προσέλθουν στην διαδικασία της εκπαίδευσης, γνωρίζοντας ότι,ούτε πραγματοποιούνται εξετάσεις καιούτε νέες άδειες οδήγησης εκδίδονται.
Συνοψίζοντας, ζήτησε να μάθει από την Κυβέρνηση τι προτίθεται να πράξει ώστε να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα στις εξετάσεις αδειών οδήγησης, που οδηγεί στο μαρασμό ένα τόσο σημαντικό κλάδο.Υποστήριξε ακόμη ότι, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι καθημερινές ανάγκες επιβίωσης των επαγγελματιών. Επίσης ζήτησε να αρθεί το αδιέξοδο και να προχωρήσει άμεσα η τροποποίηση του ν.4512/2018 προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης.Κατέληξε δε διερωτώμενος, πόσο καιρό μπορούν να μην εκδίδονται νέες άδειες οδήγησης και οι νέοι οδηγοί να μένουν στην αναμονή σε μια χώρα που λειτουργεί το κράτος.