Με σύμπνοια και ομόνοια, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων έδωσε ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού. Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, ο πρόεδρος του Σώματος εισήγαγε ως προ ημερησίας διάταξης θέμα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 16 Μαρτίου 2017, τη συγκεκριμένη ημέρα. Ο κ. Μιχάλης Λάππας υπενθύμισε αρχικώς τον έναν σχεδόν χρόνο που πέρασε από την υποδοχή προσφύγων στα Τρίκαλα, τονίζοντας την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας. Οι επικεφαλής των παρατάξεων κ. Χρ. Λάππας, Γ. Καΐκης και Δημ. Παπαθανασίου επεσήμαναν – ο καθένας από τη δική του σκοπιά - τη σπουδαιότητα της έκφρασης ενός ενιαίου μηνύματος στην κοινωνία, με βάση και την ανάγκη για καθημερινή δράση ενάντια στον ρατσισμό. Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Χρυσάνθη Γάλλου - Δαλκαφούκη, Απ. Παππά, Β. Κάκλα και Αχ. Μισυρλή.
Με πρότασή, δε, του π. Δημάρχου κ. Χρ. Λάππα, την ημέρα εκείνη (21 Μαρτίου) στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων  θα αναρτηθεί η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε την ενότητα που επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πρώτη ημέρα έλευσης των προσφύγων στα Τρίκαλα, υπενθύμισε την επίκαιρη αλληλεγγύη των τρικαλινών, αναφέρθηκε στα προβλήματα της εφαρμοζόμενης κρατική πολιτικής στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και έκλεισε την τοποθέτησή του με  μια ευχή – αναγκαιότητα: η Παιδεία,  ως στοιχείο του πολιτισμού μας, είναι αυτή που δίνει - και θα συνεχίσει να δίνει - απαντήσεις σε θεωρίες που υποβιβάζουν τους ανθρώπους.
Δήλωσε, δε, ότι «οι παγκόσμιες ημέρες δεν βοηθούνε αν γιορτάζονται ως τέτοιες μία φορά τον χρόνο. Το παράδειγμα πρέπει να το δίνουμε κάθε μέρα, με πράξεις. Και εμείς, οι τρικαλινοί, το πράξαμε ως κοινωνία με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο».