Ελάχιστη είναι η αγοραστική δυνατότητα του κόσμου, ιδιαίτερα μετά την λήψη των νέων μέτρων. Όπως δήλωσε στο trikalaenimerosi.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών νομού Τρικάλων, Βαγγέλης Αγγελάκης «ο κλάδος της βιοτεχνίας να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Η μεγάλη φορολόγηση με την οποία επιβαρύνονται τόσο οι πελάτες όσο και οι επιχειρηματίες είναι καταστροφική, ενώ σε συνδυασμό με την μείωση συντάξεων και μισθών, η αγοραστική δυνατότητα έχει μειωθεί δραματικά, με την παράλληλη υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που «γονατίζει» οικονομικά τους ιδιοκτήτες». Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η έλλειψη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Όπως τόνισε ο κ. Αγγελάκης, οι ίδιοι βρίσκονται πλέον σε αναμονή, ώστε μετά το πέρας της αξιολόγησης να εφαρμοστεί άμεσα ο αναπτυξιακός νόμος για να λειτουργήσει το σύστημα. Προτεραιότητα των βιοτεχνών είναι η επίτευξη της ομαλότητας, ενώ όπως υπογράμμισε «σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία των πελατών για την αγοραστική κίνηση, ενώ ακόμη και όσοι έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα είναι πλέον επιφυλακτικοί με τις αγορές».
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του για στήριξη, από την πλευρά της κυβέρνησης, του παραγωγικού ιστού της χώρας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.