Το έχουμε ξαναγράψει και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν κάνουμε λάθος. Η εγκατάσταση προσφυγικού καταυλισμού στην είσοδο της πόλης, στο παλιό Ατλάντικ, είναι η χειρότερη επιλογή. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι η πλέον ακατάλληλη διότι πρόκειται για κομβικό σημείο με εγγύτητα στον αστικό ιστό των Τρικάλων και πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τριγύρω.

Πως θα συνυπάρξουν όλοι οι δικοί μας με το πλήθος των κατατρεγμένων, από διαφορετικούς πολιτισμούς, οι οποίοι θα κατακλύσουν το Δέλτα Λαρίσης και θα πηγαινοέρχονται στην πόλη χωρίς κανέναν έλεγχο; Οι πρόσφυγες που θα έρθουν στα μέρη μας δεν είναι οι φιλήσυχες οικογένειες που γνωρίσαμε πριν λίγο καιρό στο κλειστό της Μπάρας και στο Φρούριο. Το διαπιστώνουμε 50 χιλιόμετρα παρακάτω, στον καταυλισμό του Κουτσόχερου, όπου οι Αφγανοί έχουν πάρει το πάνω χέρι και κάνουν ότι τους καπνίσει. Τρεις φορές έκλεισαν τον δρόμο με το έτσι θέλω, καταχρώμενοι κάθε έννοια φιλοξενίας και σεβασμού των νόμων σε μια ξένη χώρα.

Ποιος εγγυάται ότι δεν θα συμβούν τα ίδια και εδώ; Ουσιαστικά κανείς, καθώς το επίσημο κράτος είναι χαμένο μεταξύ ανεπάρκειας και κυβερνητικών ιδεοληψιών τα αποτελέσματα των οποίων τα βλέπουμε από την Ειδομένη μέχρι τον Πειραιά.

Η φροντίδα των προσφύγων είναι ανθρωπιστική υποχρέωσή μας, ουδείς το αμφισβητεί.  Όμως η συνύπαρξη άνευ όρων και περιορισμών θα δημιουργήσει προβλήματα και αντιδράσεις που στο τέλος θα βλάψουν τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Η λύση δεν είναι παρά ένας αξιοπρεπής και φιλόξενος καταυλισμός στην Τρικαλινή ύπαιθρο μέχρι να δούμε τι τελικά θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Ας το απαιτήσουν οι αιρετοί άρχοντες του νομού μας, γιατί η ευθύνη της επιλογής χώρου για την εγκατάσταση Hot Spot στα Τρίκαλα βαραίνει και τους ίδιους.

Κώστας Τόλης