Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης «αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε στη Βουλή, επιχειρείται η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού χώρου στον πρωτογενή τομέα. Η συνεταιριστική ιδέα τα τελευταία χρόνια οπισθοχώρησε σημαντικά, οι περισσότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί χρωστούν τεράστια ποσά, αρκετοί έχουν ήδη τεθεί σε εκκαθάριση, ενώ και οι διαδικασίες εκλογής των διοικήσεων τους δεν εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου.
Αυτές τις παθογένειες επιχειρεί να αλλάξει το σχέδιο νόμου εισάγοντας ένα νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη της συνεταιριστικής δράσης αναφέρει σε δελτίο Τύπου η τρικαλινή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη. Πυλώνες αυτής της παρέμβασης είναι η ισχυροποίηση των μηχανισμών οικονομικής διαφάνειας, η δημοκρατική λογοδοσία και η διεύρυνση της συνεταιριστικής βάσης της αγροτικής οικονομίας, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να βγαίνουν στην αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές, με δίκαιο κέρδος για τους παραγωγούς και σε καλή θέση και στην ελληνική αγορά και στο εξαγωγικό εμπόριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην συνεταιριστική δράση ως μοχλό ανάπτυξης και προόδου της ελληνικής περιφέρειας, στέκεται απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που μαράζωσαν τα τελευταία χρόνια τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και δρα με όλα τα μέσα για την στήριξη της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας.