Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από την κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο, για να εφαρμοστούν τα πορίσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα,αλλά και η αποδοχή του πορίσματος Λιάκου απο το Υπουργείο Παιδείας  οδηγούν στην πλήρη  αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης στην χώρα μας.
Με την πρόταση Λιάκου συμπληρώνεται ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας των τελευταίων 6 χρόνων, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις για την ολοκλήρωση του σχολείου της αγοράς και του περιορισμού στο ελάχιστο δυνατόν της δημόσιας εκπ/σης, με την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις τις ΕΕ.
 Το Υπόμνημα της ομάδας Λιάκου προς το Υπ. Παιδείας,  περιγράφει ένα μοντέλο σχολείου για λίγους και εκλεκτούς, που θα διώξει βίαια την πλειοψηφία των μαθητών των κατώτερων στρωμάτων στη Μαθητεία και την κακοπληρωμένη εργασία.
Αντιμέτωπο, με την ανεργία και την επισφάλεια, μεγάλο μέρος της νεολαίας μεταναστεύει, στερώντας τη χώρα από ένα επιστημονικό και όχι μόνο δυναμικό που θα μπορούσε  με τις γνώσεις και τις ικανότητές του, να στηρίξει μια εναλλακτική, απελευθερωτική πορεία παραγωγικού και κοινωνικού μετασχηματισμού.
Το τίμημα του ευρώ, της αποπληρωμής του ληστρικού χρέους, της σκληρής λιτότητας και υποτέλειας των μνημονίων οδηγούν το εκπαιδευτικό σύστημα σε κατάρρευση.  Απέναντι σε αυτή πραγματικότητα ενώνουμε τη φωνή μας με τον αγωνιζόμενο κόσμο της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα την Τετάρτη 23.11 στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε ένα ενωτικό και μαχητικό κίνημα για την παιδεία, που θα ενώνει τον κόσμο της εκπαίδευσης με τον κόσμο της δουλειάς αλλά και συνολικά τη νεολαία. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, πανεπιστημιακοί πρέπει να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία αντάξια των αγώνων και των αγωνιών της ελληνικής κοινωνίας.
Άμεσα απαιτούμε:
-Δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, κατάργηση των εξεταστικών φραγμών, Δίχρονο νηπιαγωγείο, Δημόσια Δωρεάν παιδεία χωρίς αποκλεισμούς.
– Μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών
– Διεύρυνση και όχι συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έργου της δημόσιας εκπαίδευσης
-Προκηρύξεις νέων θέσεων διδακτικού, εργαστηριακού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
– Αύξηση των δαπανών για να μην καταρρεύσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα
– Πλήρη κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου των προηγούμενων κυβερνήσεων
Λαϊκή Ενότητα Τρικάλων