Στο πλαίσιο της ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών στα σχολεία, πραγματοποιήθηκε στις 2-5-2018 άσκηση για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένωνκαι πυρκαγιών στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων.
Μετά τις οδηγίες που δόθηκαν στους μαθητές και την ολοκλήρωση της άσκησης για τον σεισμό, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων έκανε ενημέρωση στους μαθητές για τον τρόπο πρόκλησης αλλά και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
 Ο  επιπυραγός κος Δημήτριος Παπαγεωργίου έκανε μια ενδελεχή ενημέρωση πάνω στις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών και στους τρόπους αντιμετώπισής τους και έδωσε κατάλληλες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να τηρούν οι μαθητές όταν ασκήσουν το επάγγελμά τους στη δικιά τους επιχείρηση με την αποφοίτησή τους από το σχολείο.
Στη συνέχεια, οι μαθητές του τομέα Μηχανολογίας είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά και να συζητήσουν τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που έχει ένα Πυροσβεστικό όχημα με την βοήθεια του αρχιπυροσβέστη κ. Ιωάννη Καραγιώργου και της πυροσβέστη κας. Σταυρούλας Γαρούφου,ενώ τέλος έγινε επίδειξη κατάσβεσης πυρκαγιάς στην οποία πήραν μέρος οι μαθητές του σχολείου.
Η διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων θέλει την ευχαριστήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά της για ενημέρωση και ιδιαίτερα τον επιπυραγό κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου, τον αρχιπυροσβέστη  κ. Ιωάννη Καραγιώργο και την πυροσβέστη κα Σταυρούλα Γαρούφου για την εξαιρετική ενημέρωση που έκαναν στους μαθητές και για την  παρουσία τους στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων.