Δυναμική Κινητοποίηση με απαίτηση μέτρων για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας πραγματοποίησαν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Τρικάλων, στα πλαίσια της μέρας πανελλαδικής κινητοποίησης που είχαν ανακοινώσει οι ομοσπονδίες τους. Το κάλεσμα  της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου κ Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ) για κινητοποίηση  στήριξε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΓΝΤ, ενώ ανταποκρίθηκαν με την παρουσία εκπροσώπων τους σωματεία και μαζικοί φορείς των Τρικάλων, όπως το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Γάλα Τρόφιμα Ποτά, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Τρικάλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ).

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν από το ΔΣ του Συνδικάτου Γάλα Τρόφιμα Ποτά ο Σπύρος Αρκουμάνης, και από το ΔΣ των Συνταξιούχων ΙΚΑ ο Στέφανος Γκότζιας, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία των σωματείων τους να διοργανώσουν σύσκεψη μαζικών φορέων για διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού, καλώντας όλα τα σωματεία των υγειονομικών σε όλες τις δομές των Τρικάλων, καθώς και κάθε σωματείο και εργαζόμενο και συνταξιούχο που αγωνιά γι αυτή την κατάσταση και θέλει να πάρει την υπόθεση διεκδίκησης στα χέρια του. Η σύσκεψη ορίστηκε για την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη, 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων.

«Αρνούμαστε να μας υπολογίζουν, εμάς και τους ασθενείς μας, ως αναλώσιμους και νούμερα για στατιστικές εκτιμήσεις….»

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων του Νοσοκομείου μίλησε η Βάσω Μπακάση, νοσηλεύτρια – αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ η οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Αρνούμαστε να μας υπολογίζουν, εμάς και τους ασθενείς μας, ως αναλώσιμους και νούμερα για στατιστικές εκτιμήσεις…. Γι αυτό μια διέξοδο έχουμε: Δυναμώνουμε  τον αγώνα για άμεση μονιμοποίηση όλων των «ελαστικά» εργαζομένων στα νοσοκομεία, αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άρση της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων που δουλεύουν σε μονάδες Υγείας, στελέχωση - επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία προσωπικού από το κράτος.

Ακόμη απαιτούμε ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επιδόματος Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

 Παλεύουμε  ενάντια στη μετατροπή των νοσοκομείων και πάλι σε «μιας νόσου», στο κλείσιμο των χειρουργείων και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κατά 279 εκατ. και για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ.»

«Βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους είναι γεγονός και στο δικό μας Νοσοκομείο… Το έγκλημα είναι προδιαγεγραμμένο και οι ευθύνες της κυβέρνησης βαριές»

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από το Βάιο Τάσιο πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΤ ο οποίος τόνισε πως οι υγειονομικοί «δεν θα αφήσουμε να γίνουν τα Νοσοκομεία κοβιντάδικα». Αιτήματα των γιατρών είναι να μην υπάρξει κανένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, καμία συγχώνευση – κλείσιμο κλινικής, κανένας περιορισμός χειρουργείων – τακτικών ιατρείων και να γίνει επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όχι επικοινωνιακές φούσκες με επιστρατεύσεις.

Η πανδημία φουντώνει, τα θλιβερά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους όπως είναι γεγονός και στο δικό μας Νοσοκομείο. Οι συνάδελφοι συνεχίζουν τον αγώνα για την υγεία και την αξιοπρέπεια των ασθενών λίγοι, εξοντωμένοι και διακτυνισμένοι σε όλα τα πόστα . Και όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί με θράσος να ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Στους πόσους χιλιάδες νεκρούς θα σταματήσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη; Εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε πρόταση των γιατρών για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και να εφαρμόζει την ίδια πολιτική της ανακύκλωσης και των μετακινήσεων, του στυψίματος του αποδεκατισμένου προσωπικού, της αποσάθρωσης της ΠΦΥ. Το έγκλημα είναι προδιαγεγραμμένο και οι ευθύνες της κυβέρνησης βαριές.»

Στο τέλος της κινητοποίησης μέλη του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων ανάρτησαν  στα κάγκελο του νοσοκομείου παιδικές ζωγραφιές με τις οποίες εκφράζεται η συμπαράσταση στον αγώνα των υγειονομικών μέσα από τα μάτια των παιδιών, δημιουργώντας έτσι μια όμορφη εικόνα αλληλεγγύης στην είσοδο των ΤΕΠ.