Σε ρυθμούς παράδοσης του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρισκόμαστε τις τελευταίες ημέρες. Τα δημοσιεύματα των τοπικών media για την απόδοση σε λειτουργία του Ξυνιάδα-Τρίκαλα είναι συνεχή.
Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών και του παραχωρησιούχου τηρείται στάση αναμονής αλλά είναι φανερό ότι το μόνο που λείπει είναι να κλειδώσει η ημερομηνία της παράδοσης.
Ο συνδετήριος δρόμος των 8χλμ που συνδέει την αρχή του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή της Ξυνιάδας με την εθνική οδό Λαμίας-Καρδίτσας είναι έτοιμος και τώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.
Από τις 15 Δεκεμβρίου έχει ολοκληρωθεί και η έγκριση από τον ανεξάρτητο μηχανικό και έτσι το ζητούμενο είναι πλέον το πότε.
ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Το ενιαίο τμήμα Ξυνιάδα- Τρίκαλα, συνολικού μήκους 79 χιλιομέτρων, είναι ένα τμήμα ασφαλούς και σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας & ΛΕΑ σε όλο του το μήκος. Με την παράδοσή του, οι χρήστες θα παρακάμπτουν σχεδόν 8 χιλιόμετρα επικίνδυνων στροφών στην περιοχή του Δομοκού. Σε επίπεδο χρόνου δε, η διαδρομή από Λαμία έως Τρίκαλα που σήμερα διαρκεί 2 ώρες θα μειωθεί σημαντικά στη 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα σημαντικότερα τεχνικά έργα του αυτοκινητόδρομου είναι τα παρακάτω:
-Οι δίδυμες Σήραγγες Τ3 & Τ3Α (σήραγγες Δολοπίας), συνολικού μήκους 493 μέτρων όπου πάνε παράλληλα σε 3 διαφορετικά επίπεδα με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή
-Η γέφυρα στο 49ο χλμ., μήκους 161 μέτρων και ύψους 34 μέτρων
-Η γέφυρα στο 50ο χλμ., μήκους 290 μέτρων και ύψους 23 μέτρων, δίπλα ακριβώς από την τεχνητή λίμνη του Σμοκόβου
-Η γέφυρα του ποταμού Καλέτζη, μήκους 93 μέτρων και ύψους 12 μέτρων
-Η γέφυρα του Πηνειού ποταμού, μήκους 595 μέτρων και ύψους 19 μέτρων
Με τη λειτουργία του Ξυνιάδα-Τρίκαλα οι οδηγοί θα απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες που υπάρχουν και στους άλλους υφιστάμενους αυτοκινητόδρομους και συγκεκριμένα:
-8 Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης, εξοπλισμένοι με χώρους υγιεινής (WC) και απολύτως προσβάσιμοι σε ΑΜΕΑ
-Κτίριο Εκμετάλλευσης & Συντήρησης (Κ.Ε.Σ. Σοφάδων)
-Κτίριο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (Κ.Δ.Κ. Σοφάδων)
-Κτίριο Πυροσβεστικής (Ξυνιάδα)
-Τρεις Σταθμοί Αποχιονισμού (Ξυνιάδα, Σοφάδες & Τρίκαλα)
-Κτίριο Ελέγχου Σηράγγων (Σοφάδες & Τρίκαλα)
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com