«Το υπουργείο καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες, αφενός να αντιμετωπίσει τις χρόνιες αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές και, αφετέρου, να προχωρήσει με συστηματικό σχεδιασμό και γοργά βήματα στην ουσιαστική αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων».

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σήμερα από τα Τρίκαλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της 11ης Πανελλήνιας Συνόδου ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που πραγματοποιείται στη θεσσαλική πόλη.

Με τη συνεργασία μαζί σας, είπε, απευθυνόμενος στους δημάρχους, θέλουμε να περάσουμε από τον Μεσαίωνα των χωματερών στον 21ο αιώνα της σύγχρονης διαχείρισης, μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα, μιας κοινωνίας που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους. Πάνω από 80 εκατ. ευρώ, συνέχισε, κόστισε μέχρι τώρα στη χώρα μας η έλλειψη υποδομών, μόνο με τη μορφή προστίμων, για να προσθέσει: «Πολύ περισσότερα είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για υποδομές που δεν λειτούργησαν ή απλώς για αποκατάσταση ΧΑΔΑ, ενώ την τελευταία δεκαετία, κανένα νέο εργοστάσιο δεν κατασκευάστηκε. Το πρώτο εγκαινιάζεται αύριο στην Κοζάνη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε κρίσιμη την περίοδο για την διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας, ενόψει της υλοποίησης των νέων σχεδιασμών διαχείρισης απορριμμάτων και ανατροπής των ακολουθούμενων μέχρι σήμερα πολιτικών και υπό το βάρος χρηματικών κυρώσεων και καταδικών. Ο ίδιος μίλησε και για καθοριστικό ρόλο των Δήμων στο έργο της ανακύκλωσης, με ευαγγέλιο τα τοπικά σχέδια και τους στόχους του κάθε ΟΤΑ.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στη λειτουργία της ΠΑΔΥΘ (Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας) και τα οφέλη που προκύπτουν για τους πολίτες της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά οι Δήμοι, κυρίως στην έλλειψη προσωπικού.

 

Στην 11η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦοΔΣΑ, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο “πράσινη” Περιφέρεια της χώρας, με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την ΕΕ».

Πρέπει να ξεκολλήσει άμεσα το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, πρόσθεσε επίσης ο κ. Αγοραστός, καθώς, όπως εξήγησε, είναι ένα έργο που μόνο οφέλη έχει και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα των δασικών χαρτών για να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στη τοπική οικονομία και κοινωνία».

 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου, Γεώργιος Κωτσός, υποστήριξε ότι η υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων είναι επιτακτική ανάγκη και διευκρίνισε:

«Η διαχείριση αποβλήτων στους Δήμους μας, είναι ίσως η πιο σημαντική δραστηριότητα που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να διέπεται από ξεκάθαρους και σύγχρονους κανόνες, που θα είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Στην αναγκαιότητα της άμεσης υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 11η Πανελλήνια Σύνοδο ΦΟΔΣΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια, επισημαίνοντας ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλους. Η δημόσια υγεία δεν υπό διαπραγμάτευση. Οι πόλεις μας πρέπει να καθαριστούν αμέσως».

Ειδικότερα, ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε, ότι «το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει κάνει τη χώρα μας ουραγό σε αυτόν τον τομέα, σε όλη την Ευρώπη. Η κατάσταση που επικρατεί είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί τις τελευταίες δεκαετίες η νομοθετική εξουσία. Οι τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους έχει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία χειρίστηκε το θέμα με ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό, εξαπατώντας τους εργαζόμενους και ταλαιπωρώντας τους πολίτες».

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη κεντρική εξουσία, τόνισε, για να συνεχίσει λέγοντας, πως «η κεντρική κυβέρνηση, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, δεν επιτρέπει στους Δήμους να απογαλακτιστούν και να λειτουργήσουν με βάση την αρχή της εγγύτητας σε κρίσιμα θέματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων».

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, θα ξεναγηθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα smart Trikala.

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Α. Ζώης) - Φωτογραφίες από πρακτορείο Eurokinissi