Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευ. Αποστόλου κατέθεσε σήμερα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), με θέμα τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση ζημιών σε οικοσκευές, επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μετά από τις πλημμύρες της 9ης Σεπτεμβρίου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Κύριοι Υπουργοί,
Πριν από λίγες ημέρες, έντονες καταιγίδες έπληξαν πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με αποτέλεσμα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλες καταστροφές σε περιοχές των Δήμων Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδώνας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες ζημιές σε οικίες και καταστήματα, κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, αλλά και σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές εγκαταστάσεις κλπ. Κάτοικοι, επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την καταγραφή των ζημιών σε οικοσκευές και επιχειρήσεις, την αποκατάσταση των υποδομών στο οδικό δίκτυο, τις εκτιμήσεις των καταστροφών σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο και την ανακούφιση των πληγέντων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την ανακούφιση των κατοίκων, επαγγελματιών και αγροτών και για την αποκατάσταση των υποδομών;