Τις αναπτυξιακές δυνατότητες από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σε Θεσσαλία και Τρίκαλα, αναζήτησε το πάνελ των ομιλητών μια εξαιρετικής εκδήλωσης. Η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2010 από τον Δήμο Τρικκαίων, με ομιλητές που ανέλυσαν θέματα των επενδύσεων και ανάπτυξης:
- Ο Γιάννης Καλτσάς, Διευθυντής της Διεύθυνσης για τις Δραστηριότητες της ΕΤΕπ σε Ελλάδα και Κύπρο, αναφέρθηκε στην ουσία των παρεμβάσεων της τράπεζας.
- Ο Σάκης Παπαδόπουλους, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τρικάλων, μέλος Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εστίασε στον αναπτυξιακό νόμο και την τρέχουσα οικονομική πολιτική.
- Ο Αναστάσιος Λάππαs, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, εξειδίκευσε τις δανειακές δραστηριότητες της τράπεζας με βάση τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ.
-Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, ανέπτυξε την πλευρά της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ στον εξοπλισμό και τις υποδομές των Δήμων. Και εστίασε συγκεκριμένα, στα 2,3 δισ. ευρώ που σε ορίζοντα πενταετίας τα δύο προγράμματα (Φιλόδημος Ι και ΙΙ) κατευθύνονται στους ΟΤΑ.
Στον Δήμο Τρικκαίων
Ειδικά για τον Δήμο Τρικκαίων, τα χρήματα που δόθηκαν ή αιτείται ο Δήμος μέσω συγκεκριμένων έργων, ανέρχονται σε 28,5 εκ. €. Από αυτά, τα 4,79 εκ. € ήδη απορροφήθηκαν ή απορροφώνται με τις επόμενες δημοπρατήσεις και τα 23,71 εκ. € οδεύουν προς αξιολόγηση ή είναι στη φάση του σχεδιασμού. Αναλυτικά, τα έργα αυτά είναι:
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι
•    Ο Δήμος Τρικκαίων απορροφά 3,87 εκ. € για
-    Αντικατάσταση παλαιού δικτύου ύδρευσης του κέντρου της πόλης των Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ): 3,0 εκ €
-    Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Τρικκαίων (Δήμος): 0,87 εκ. € (Πρόσκληση IV)
Στη χώρα υλοποιούνται 207 έργα (με 525,6 εκ €.), στη Θεσσαλία 26 έργα (με 55,9 εκ. €), στην Π.Ε. Τρικάλων 6 έργα (με 7,4 εκ. €)
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ
Ο Δήμος Τρικκαίων απορρόφησε ήδη 0,92 εκ. € για
-    Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού: 0,25 εκ €
-    Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις: 0,42 εκ. € 
-    Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας
Στη χώρα υλοποιούνται 690 έργα, στη Θεσσαλία 66, στην Π.Ε. Τρικάλων 11 έργα.
Τα επόμενα, πρόσθετα έργα προϋπολογισμού 23,71 εκ. € είναι:
1.    Σε διαδικασία αξιολόγησης είναι το έργο της ΔΕΥΑΤ: «Αναβάθμιση του Η/Μ εξοπλισμού της ΕΕΛ Τρικάλων», προϋπολογισμού 3,41 εκ. €
2.    Σε διαδικασία σχεδιασμού, είναι τα ακόλουθα έργα:
i.    «Επισκευή και συντήρηση πισίνας και κτηρίων στο πάρκο Αγίου Γεωργίου Δήμου Τρικκαίων», προϋπολογισμού 1,2 εκ € (0,6 εκ € ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ + 0,6 εκ € ίδιοι πόροι). 
ii.    «Ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης της πόλης των Τρικάλων» (ΔΕΥΑΤ), προϋπολογισμού 10,0 εκ €. 
iii.    «Σχέδιο Ασφάλειας Νερού Δήμου Τρικκαίων» (ΔΕΥΑΤ), προϋπολογισμού 0,04 εκ €. 
iv.    «Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης (Master Plan) Δήμου Τρικκαίων» (ΔΕΥΑΤ), προϋπολογισμού 0,06 εκ €.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και σε ένα βασικό για τον Δήμο Τρικκαίων έργο. Αυτό με τον τίτλο «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις για την Υλοποίηση Δράσεων Βελτίωσης της Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Εγκαταστάσεων του Δήμου Τρικκαίων (Λαμπτήρες LED – Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών – Φυσικό Αέριο)» για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΤΕπ, συνολικού προϋπολογισμού 9,0 εκ. €.
Οπότε ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της ΕΤΕπ για ολόκληρη τη χώρα και ειδικά για τον Δήμο Τρικκαίων, μην παραλείποντας να τονίσει τη σημασία της στήριξης του κ. Καλτσά. Ταυτοχρόνως, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ολιστικά και σχεδιασμένα η αναπτυξιακή δυνατότητα όχι μόνο του Δήμου Τρικκαίων (ΤΑΞΥΠ, Σχέδιο Ασκληπιός, Ιαματικά Ριζώματος) ή της ΠΕ Τρικάλων, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας, δίνοντας έμφαση σε έργα όπως η Ε65 (βόρειο τμήμα), ο Αχελώος και λοιπές δράσεις. Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της ενίσχυσης Δήμων χωρίς τεχνική υπηρεσία, που ήδη (υπο)στηρίζει ο Δήμος Τρικκαίων (Λειψοί, Αντίπαρος) και την επίλυση προβλημάτων πρόσθετης γραφειοκρατίας, που καθυστερούν τα έργα για κάθε κοινωνία.
Ο κ. Καλτσάς
Οπότε η τοποθέτηση του κ. Καλτσά, ήταν αναμενόμενο να αφορά στον ρόλο της ΕΤΕΠ, ως τράπεζας που σε εθνικό επίπεδο βοηθά συγκεκριμένες δράσεις. Αφού περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας της, ο εκ Τρικάλων κ. Καλτσάς επεσήμανε τις αναγκαίες αλλαγές διαρθρωτικού επιπέδου που οφείλουν να γίνουν στη Θεσσαλία: Αγροτικός Τομέας, Ανθρώπινο Κεφάλαιο (Παιδεία – Υγεία), ΜΜ Επιχειρήσεις, Τουρισμός, είναι τα επίπεδα παρέμβασης που θα μπορούσε σχεδιασμένα να στηρίξει η τράπεζα. Η εμπεριστατωμένη του τοποθέτηση διευκρίνισε επίσης και πρακτικές που υλποιούνται ή δεν υλοποιούνται από την ΕΤΕπ, δίνοντας όμως έμφαση στη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική.
Ο κ. Παπαδόπουλος
Αυτή η πολιτική, αναλύθηκε εκτενώς από τον κ. Παπαδόπουλο, καθώς εστίασε στον αναπτυξιακό νόμο και στη γενικότερη δράση της κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα. Ιδιαίτερα στάθηκε σε ζητήματα διαφοροποίησης από παλαιότερες πολιτικές, εστιάζοντας σε «εξωστρέφεια, συνεργασία, απασχόληση, καινοτομία, διαφάνεια». Κάτι που γίνεται, όπως είπε «όχι σε λογική “μοιράζουμε χρήμα”, αλλά με στοχευμένες επενδύσεις που εντάσσονται σε μια στρατηγική ανάπτυξης της χώρας».
Ο κ. Λάππας
Τη συγκεκριμένη χρηματοδοτική πολιτική εξειδίκευσε για τους ενδιαφερόμενους ο κ. Λάππας, τονίζοντας και περιγράφοντας ολόκληρη τη δανειακή χρηματοδοτική πολιτική της Τράπεζας Θεσσαλίας, με βάση τη στήριξη της ΕΤΕπ. Ο κ. Λάππας έδωσε στοιχεία για τον τρόπο αξιοποίησης των δανείων και για την παρέμβαση της τράπεζας σε ζητήματα στήριξης των επιχειρήσεων.
Ακολούθησε συζήτηση με ερωταποκρίσεις σε ζητήματα πολιτικής και οικονομίας, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των δεκάδων παρευρισκόμενων στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου.